Koti

Iloa säkenöivä järjestys

Marie Kondo: Iloa säkenöivä järjestys

Siivouksen elämänmullistava taika ilahdutti minua syksyllä ja innostuin projektista toden teolla. Menetelmän idea on siis käydä järjestelmällisesti läpi kaikki talon tavarat ja säilyttää vain ne, jotka tuottavat iloa. Ihan loppuun asti en kuitenkaan kaikissa alalajeissa päässyt, vaan homma jäi ”komono” -osastolla pikkuisen kesken. Valokuvat ja kirjeet, nuotit ja mapit on vielä läpi käymättä. Tämä järjestelytyö vaatii aikaa ja voimavaroja ja nyt katson taas olevani valmis jatkamaan.

Kuin tilauksesta Marie Kondolta ilmestyi toinen teos: Iloa säkenöivä järjestys. Miten kutsuva nimi! Olen saanut syksyn ajan pohtia asiaa sisimmässäni ja saanut siihen myös uusia näkökulmia esim. Ville Tolvasen kirjoituksesta konmarisoinnista työelämässä.

Projektin läpi vieminen ei ole mikään pikku juttu. Lähtötilanteessa auttaa vilkas mielikuvitus. Motivaatiota vahvistaa se, jos pystyy kuvittelemaan lopullisen tilanteen etukäteen. Kuvia voi vaikka leikata sisustuslehdistä malliksi ja tehdä niistä motivointitaulun esimerkiksi siivouskomeron oveen! Sisäpuolelle, jos ei ulkopuolelle halua kiinnittää mitään.

Järjestäminen on itsensä kohtaamista

Olen oppinut erottamaan toisistaan termit järjestäminen ja puhdistaminen. On todella paljon helpompaa pitää paikat kunnossa, kun on vähemmän tavaraa. Olen varmasti ostanut vähemmän syksyn aikana. Toisaalta olen myös antanut valtavat määrät tavaraa pois, mikä sinällään on tietysti hyvä asia.

Olen säilyttänyt ne tavarat, jotka tuottavat minulle iloa. Mutta rehellisyyden nimissä on pakko tunnustaa, että liian paljon minulla on niitä tavaroita, joita ehkä saattaisin vielä tarvita. Siksi aloitan uuden kierroksen! Yritän löytää järjestämisen ilon, kun aloitan projektin alusta. Ihana tietää, ettei vaatepuolella ole enää niin valtava työ kuin viimeksi! Itse asiassa nyt olen osannut valmistautua siihen sekamelskaan, joka on edessä ennen kuin järjestämismaratoni on ohi.

Tokihan Marie Kondolla on hauska tyyli jutella esineille. Hän kertoo salaisuutenaan, että esineistä voi saada enemmän iloa, jos niitä ylistää maasta taivaaseen. Hän kirjoittaa ylistyksen alushameelle ja ruuvimeisselille – miten viihdyttävää! Jos emme löydä iloa arjen pienistä asioista, niin ehkä tuo ilottomuus edustaa jotakin sisällämme olevaa. Mikä tahansa muutos lopulta auttaa meitä kääntämään suuntaa ja saamme tilaisuuden myös tutkiskella omaa itseämme ja ajatuksiamme. Konmarisoinnissakin tärkeää on se, että oppii tuntemaan itseään paremmin.

Paidan pystyynviikkaus, malli Konmari -menetelmää hyödyntäen.

Pieniä iloja

Olen ensimmäisen kirjan luettuani oppinut, että käytän juuri niitä ihanimpia astioitani, joita ennen säästin jotakin tärkeää hetkeä varten. Olen piristänyt vaatekaappiani sijoittamalla sinne kirjoja, jotka tuovat minulle iloa. Tai pieniä tavaroita, jotka vievät ajatuksissa johonkin tärkeään muistoon. Ja vaatteeni ovat pysyneet upeassa järjestyksessä, pystyynviikkaus on huikea oivallus!

Järjestäminen on projekti, jolle täytyy olla aikaa. Välillä tekee mieli jättää kesken, mutta sitähän elämä on. Näin minäkin tein. Jätin kesken ja nyt jatkan taas. Lapset ovat oppineet säilyttämään heille iloa tuovia tavaroita ja luopumaan muista tavaroistaan ja se on ilahduttavaa! Mennessämme kylään jonnekin, he ottavat puheeksi, mitä voisivat viedä mukanaan omista tavaroistaan. Kirjoistaan, leluistaan tai vaatteistaan.

Luotan siihen, että käymällä kaikki kotini tavarat läpi, löydän viimein joukosta esineet, jotka tuottavat juuri tämän talon asukkaille eniten iloa. Yhdessä mietimme, missä niitä säilytämme ja jonakin päivänä tämä urakka on ohi. Ilonpilaajien poistaminen omasta kodista on toimenpide, jolla voi saada maksimaalisen ilon arkeen. Minä niin tykkään Marie Kondosta. Hän on armollinen sanoessaan: Ei haittaa, vaikka epäonnistuisit – asuntosi ei räjähdä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

3 kommentti

 1. arja.laitila says:

  Oi minun pitää ostaa tuo kirja. Kiva joululahja idea

  1. says:

   Ehdottomasti suosittelen! T: Harriet

 2. arja.laitila says:

  Mihinkäs viesti meni varmaa ku Brysseliin ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *