Koti

Tauko – tuo hiljainen kaveri

Sinä tulit! Kurkistit kaikista maailman sivuista juuri tälle sivulle! Ajattele, miten epätodennäköistä on löytää kaikista maailman verkkoon kirjoitetuista sanoista juuri nämä sanat ja niin vain kävi. Sinä löysit tänne.

Tämä sivu on ollut levossa. Huomasit, etten tahallaan käyttänyt sanaa lomalla, sillä eihän kukaan tai mikään voi kahta kuukautta lomailla. Sitä paitsi loman vaikutukset katoavat niin nopeasti, että lepo -sanalla on paljon parempi kaiku. Kaikki tarvitsevat lepoa. Se on välttämätöntä. Levon jälkeen on taas virkeämpi olo. Sanasta lepo tulee mieleen palautuminen. Lepo on tuonut tullessaan tauon.

Kuva Oulujoen rannasta ruskan aikaan, kuvassa joki ja laituri, jolla on paljon keltaisia lehtiä. Kuvan päällä on teksti: Ystävä rakas, tarvitset tauon. Niin kuin puut lopettavat yhteyttämisen, että pääsevät parhaimpaan väriloistoonsa.
Kuva: Harriet Urponen

Tauko tarkoittaa sitä, että joku toiminta loppuu vähintään hetkeksi, ehkä pidemmäksikin aikaa. Tässä hektisessä maailmassa, jossa koko ajan tapahtuu valtavan paljon, tarvitsemme taukoja. Aivomme tarvitsevat taukoa ruutujen ääreltä. Tarvitsemme taukoja työpäivän aikana ja taukoa jatkuvan somevirran seuraamisesta. Tekipä miten ihania asioita tahansa, ei niitä kannata määräänsä enempää tehdä ilman taukoja. Muuten tekeminen lakkaa tuntumasta ihanalta.

Joskus tauon jälkeen tekemiseen uudelleen ryhtyminen voi tuntua vaikealta. Voi tuntua siltä, että joku sisällä haraa vastaan, eikä silloin osaa aloittaa, vaan keksii kaiken maailman sijaistekemisiä. Tämä ikään kuin repii mieltämme hajalle. On tietoisesti annettava itselleen lupa taas tarttua asiaan, heittäytyä täysillä siihen, mitä on päättänyt tehdä ja rentoutumalla tähän tekemiseen. Silloin voi antaa mielelle luvan jättää sivuun kaikki muu ja se on muuten rentouttavaa. Ei tarvitsekaan ponnistella joka suuntaan eikä repiä itseään hajalle, vaan itse asiassa tekemiseen keskittyminen antaakin tauon kaikesta muusta.

Tämän oivalluksen sain pikkusiskoiltani, jotka ovat laittamassa kesämökkiä talviteloille. Siinä onkin paljon työtä. Mutta kun he yhdessä tarttuvat tähän työsiirtolaan, saavat he samalla lepoa kaikesta muusta! Lepoa arkitöistään, kotitöistään ja lapsistaan. Enkä minä olisi koskaan kirjoittanut juuri tätä kirjoitusta ilman puhelua, jonka otin siskoilleni heidän työnsä keskelle. Eli kiitos rakkaat siskot!

Ja nyt sinä kultainen blogini lukija saat tauon. Voit sulkea tämän sivun ja kenties jatkaa tekemään sitä, mitä sinun pitikään tehdä.

P.S. Ruskan mysteeri liittyy taukoon. Lehtipuut ja kasvit aloittavat talveen valmistautumisen ja lopettavat yhteyttämisen. Tämä tapahtuu silloin, kun valo vähenee ja lämpötila laskee. Ja juuri ennen lepoa, nämä puut ovat kauneimmillaan.   

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Tarja Naskali says:

    Lepo onkin parempi sana kuin loma koska lomallakin tarvii lepoa?Hienoja ajatuksia sinulla. Hyvää syksyn jatkoa ja nauti sen viileydestä ja väreistä???

    1. says:

      Kiitos, Tarja! Samoin, hyvää syksyn jatkoa! t: Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *