Koti

KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika

konmari
Marie Kondo: Siivouksen elämänmullistava taika

Vaikka minulla on aina ollut läheinen suhde järjestykseen ja siisteyteen, niin nyt olen löytänyt niiden parista uuden harrastuksen. Ostin Marie Kondon kirjoittaman kirjan KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika. Hurja lupaus! Että ihan elämä mullistuisi! Kyllä se siltä tuntuu, olen ”konmarisoinut” viikon.

Mistä on kyse?

Marie Kondo lupaa, että järjestys on pysyvää, kunhan kerran järjestää kotinsa kunnolla. Täytyy tehdä vain kaksi asiaa. Ensinnäkin luopua, eli karsia omista tavaroista pois kaikki ne, joita ei tarvitse ja toiseksi järjestää jokaiselle tavaralle oma paikka. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö?

1. LUOVU

2. JÄRJESTÄ

Kondo kehottaa järjestämään siivouksesta tapahtuman! Olen nauttinut joka sekunnista. Olen saanut kokea tunteita laidasta laitaan ja samalla olen voinut heittää hyvästit monille menneisyyden taakoille. Tosin työ on vielä kesken. Tähtäin on täydellisessä onnistumisessa ja se edellyttää lukuisia valintoja. Kyse on asenteesta! Päätin soveltaa menetelmää omaan elämääni ja sain vielä koko perheen puhuttua tähän mukaan. Annan meille mahdollisuuden, vaikka ystäväni tietävätkin, että olen jo ennen Marie Kondoon tutustumista ollut aika järjestelmällinen kotini siisteyden suhteen.

Miten aloittaa?

Oleellisin oppi on, että siivous tapahtuu tavaroiden lajityypin mukaan, ei sijainnin mukaan. Eli ei siivotakaan kaappi kerrallaan tai huone kerrallaan, vaan lajityyppi kerrallaan. Ensin vaatteet, sitten kirjat, sitten paperit jne. lopuksi vasta käydään läpi ns. tunne-esineet, kuten valokuvat.

Aloita siis vaatteista. Kondo käskee laittamaan kaikki, ihan kaikki vaatteet samaan paikkaan. Minä sovelsin vähän ja otin ensin käsittelyyn minun ja mieheni vaatteet – ja tyttöjen vaatteet omina kertoinaan. Ihmisellä on muuten järkyttävä määrä vaatteita. Siis kun otetaan ihan kaikki vaatteet, kaikki talvi- ja kesävaatteet jne.

Kun kaapit ja vaatehuone on tyhjänä, on niiden pyyhkimen ja pesu helppoa. Ja sitten laitetaan kaappiin vain ne vaatteet, jotka tuottavat iloa! Kaikki muu saa mennä. Kondo aika huvittavastikin keskustelee vaatteidensa kanssa. Toki minäkin sitä kokeilin, noin niin kuin kuvainnollisesti: Kiitos mekko. Sinä tuotit minulle iloa silloin, kun mahduin sinun sisällesi. Nyt, kun olet niin kovin pieni, saat lähteä ilahduttamaan vaikkapa pikkusiskoani. Heippa!

Kondo myös opettaa viikkaamaan tavaroita pystyyn. Se tuntuu järkyttävän hyvältä ratkaisulta! Minulle on tullut ihan valtavasti tilaa lisää, kun olen järjestänyt vaatteet uudelleen. Youtubessa on monia videoita, joissa opetetaan oikea viikkaustekniikka.

Perusperiaate: Valitse ne, jotka tuottavat sinulle iloa!

Ei siis niin, että karsitaan pois ne, joita ei tarvita. Toisinpäin!

Eli valitaan ne, jotka halutaan pitää ja jotka tuottavat iloa.

Koko tapahtuman ajan olen käynyt vuoropuhelua paitsi tavaroiden kanssa, myös itseni kanssa. Olen löytänyt sisältäni onnellisen järjestäjän, muistan miten koulussakin aina nautin tuosta roolista! Kun saan jonkun osa-alueen valmiiksi, koen valtavaa iloa! Levoton olo menee pois ja tilalle tulee hyvä mieli.

Tällä hetkellä olen menossa ns. komono -osastolla. Komonolla tarkoitetaan kaikkea pikkutavaraa, jota ihmisillä on kodit pullollaan.

KonMarilla on järisyttäviä vaikutuksia ihmisten elämään. Elämästä voi samalla minimoida negatiiviset asiat. Turhasta tavarasta eroon pääseminen on vapauttavaa ja energiaa antavaa. Itse en jaksanut ryhtyä myymään tavaroita. Annoin surutta pois ja antamalla tuotin jollekin toiselle iloa. Onneksi olemme samoilla linjoilla mieheni kanssa tässä asiassa! Ja onneksi olen kesälomalla, sillä tämä harrastus on vaatinut aikaa!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Suska says:

    Oi, pitänee hankkia tuo kirja. Miten onnistuit perheen innostamisessa mukaan? Juuri olen kiukutellut ja tuskastellut, kun vaikuttaa siltä että muut perheenjäsenet olettavat minun aina korjaavan kaikki kamat paikalleen. Minäkin tekisin mielelläni jotain ihan muuta. Aina siivouksen jälkeen jo parin päivän kuluttua kaikki on kuin kranaatin jäljiltä. Miten konmarinoidaan perhe mukaan?

    1. says:

      Meillä mies innostui heti! Projekti jatkuu edelleen, sillä etenkin ”komono” -osastolla on paljon alalajeja. Tänään olen konmarisoinut pesuaineet ja lääkkeet. Lapset innostuivat, kun lahjoin heidät. Meille ei olisi mahtunut enää yhtään uutta lelua, joten he ovat innoissaan miettineet, mitä kenellekin ovat halunneet antaa ja näin ovat saaneet kumpikin toivoa uuden lelun. Meillä on paljon serkkuja, jotka ovat iloinneet mm. muumilaivasta ja muista leluista, joilla ei enää ole täällä leikitty aikoihin. Luota siihen, että ilo luopumisesta tarttuu! Lainaa ihmeessä tuo kirja! Siitä saa paljon hyviä vinkkejä! t. Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *