Työ

Valintana myönteisyys

Ihmisestä näkee, jos hänellä ei ole hyvä olla. Kasvoilla on enemmän näytönsäästäjä kuin muita ilmeitä, silmät katsovat enemmän kaukaisuuteen kuin kohti. ”Mitä sinulle kuuluu” kysymystä et tältä ihmiseltä saa, sillä hänellä on itsellään niin monta ongelmaa ratkaistavanaan, ettei hän ehdi sinulta mitään kysyä.

Epäkohtien löytäminen ja niiden esille tuominen on helppoa, mutta mitä sillä saavuttaa? Tai mitä voisi saavuttaa sillä, jos antaisikin palautetta jostakin asiasta, joka toimii? Entä mitä tapahtuisi, jos lausuisi kiitoksen ihmiselle jostakin asiasta, minkä hän on tehnyt hyvin? Siitähän seuraa jotakin hyvää, ainakin palautteen saajalle hyvä mieli.

Kenellekään ei ole vierasta se, että töitä on paljon. Koko ajan on tehtävä valintaa sen suhteen, mihin keskittyy. Tämä on totta paitsi työssä, mutta on muutakin elämää kuin työ. Illalla kotona saattaa vierähtää tunti helposti ihan vain somea selaten, mutta mitä siitä jää käteen? Tällaisen session jälkeen olo on tyhjä. Mutta tietääpähän ainakin asiat, joista puhutaan. Ihmisen paha olo on kokonaisvaltaista – voisiko hyvä olokin olla sitä?

Positiivinen vallankumous

Kuva: Kaisa Sirén
Kuva: Kaisa Sirén

Kun tulee miettineeksi sitä, mikä tuottaa iloa ja hyvää mieltä, auttaa se myös tutkailemaan kokonaisvaltaisemmin omaa elämää. Mikä siinä on todella tärkeää? Entä jos olen ihan toimintakyvytön liian kuorman takia, millainen äiti tai puoliso minä olen?

Mutta jos ei edes tiedosta, ettei voi hyvin, on hankala muuttaa suuntaa. Ehkä minun ikäpolveni on oppinut jo koulussa sen, että virheitä etsimällä saadaan parhaat tulokset. Nykyään uudessa opetussuunnitelmassa panostetaan siihen, että annetaan hyvää palautetta!

Kuka luo työyhteisön hengen?

Jokainen työntekijä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millainen on työyhteisön henki. Ei ole ihmistä, jolla ei joskus harmittaisi joku asia. Millä intensiteetillä nämä harmit näkyvät työssä tai laajemmin elämässä? Arvelen elämän olevan helpompaa silloin, jos sillä on tarkoitus. Kirkon työntekijänä saan onneksi kokea työni merkityksellisenä, arvomaailmani antaa kehyksen koko elämälleni.

On perustettu uusi Facebook -ryhmä: Positiivinen Rovaniemi. Siellä on positiivinen ilmapiiri, jossa jaetaan alueen hyviä uutisia ja hyvän mielen kokemuksia. Myös maan paras ilmaisjakelulehti Uusi Rovaniemi nostaa juuri tältä palstalta joka viikko yhden kirjoituksen printtilehteen! Positiivisuus leviää – tiedä millainen vallankumous siitä vielä tulee!

Kiitos, että luit tämän kirjoituksen! Tuokoon tuleva alkava viikko sinulle Rovaniemen upeiden jouluvalojen tapaan iloa! Sillä ilo on vastalääkettä pessimismille. Minun sisälläni on tänään rakkautta! Olen saanut hyvää palautetta ja siitä tuli todella hyvä mieli. Kiitollisena käyn uuteen viikkoon, astelen kohti adventtia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *