Työ

Virtalähteenä innostuminen

Mitä tehdessä aika menettää merkityksensä ja koet sellaisen flown, jolloin melkein unohdat syödä? Mikä saa sinut yhä uudelleen ja uudelleen innostumaan? Mitä tehdessä sinun ei tarvitse miettiä, saatko jotakin aikaiseksi? Minulle se on ainakin kirjoittaminen. Innostavista aiheista kirjoittaminen. Tunnistan itsessäni lapsen, jonka virtalähteenä on innostuminen. Toisaalta vaikka olen helposti syttyvä, olen toisinaan myös nopeasti jäätyvä. Innostusta täytyy tietoisesti pitää yllä. Täytyy tehdä päätöksiä, laittaa asioita kalenteriin ja herkutella ajatuksilla, joista tulee hyvä mieli ja innostunut olo.

Innostus ei pakolla synny

Innostusta ei voi väkisin sytyttää. Toinen syttyy, toinen ei. Mutta jos innostus puuttuu, puuttuu paljon. Ei saa aikaiseksi asioita. Ainakaan myyntiä ei tule. Mietin, voiko ostaakaan ilman innostusta? Jokainen löytää tien innostukseensa ihan itse, mutta ns. ”sytöt” voi saada keneltä vain.

Me ihmiset olemme niin kokonaisvaltaisia, että huoli jollakin elämänalueella vaikuttaa kaikkeen, mitä teemme. Olipa kyseessä terveys tai parisuhdeongelmat, taloudelliset huolet tai motivaation puute, saattaa tämä murhe viedä meiltä ilon muiltakin elämän alueilta. Jos pöydästäkin puuttuu jalka, on sen äärellä vaikea olla. Puhumattakaan, jos kaksi jalkaa puuttuu kokonaan.

Innostusta voi ruokkia

Osallistuin kerran harjoitukseen, jossa annettiin aihe: Virkistyspäivän järjestäminen. Parin kanssa keskusteltiin niin, että toinen aloitti ja sanoi jotain. Toisen piti jatkaa niin, että ensimmäiset sanat olivat: Niin, mutta… Tämä keskustelu ei kestänyt kovin kauan. Tunnelma latistui nopeasti. Tämän jälkeen vaihdettiin taktiikkaa. Aloitettiinkin lause aina sanoilla: Joo, ja… Nyt pääsivät ideat valloilleen.

Innostus tarttuu!

Kun mietin tapaani tehdä työtä ja sitä, mitkä asiat siinä ovat minulle tärkeitä, niin nousee yksi ylitse muiden. Palaute. Erityisesti positiivinen palaute jää mieleen ja kantaa kauas. Eniten lämmittää tietysti esimiehen antama positiivinen palaute, mutta kenen tahansa kannustus ja rohkaisu innostaa ja tuo hyvää oloa. Ei paljon kannattaisi pihtailla positiivista palautetta! Kenelle sinä voisit tänään antaa positiivista palautetta?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

5 kommentti

 1. Pekka says:

  Aivan mahtavat sivut sinulla <3

  1. saivo says:

   Kaunis kiitos, Pekka! Olen itsekin niin iloinen näistä sivuista!

 2. Nina says:

  Nämä on nääin kotiäidillekin päivän piristys 🙂 Vähän niinkuin päivän sana. Kiitos tästä!

  1. saivo says:

   Kiitos, Nina! Kotiäidillä on niin paljon lankoja käsissä pidettävänään – varsinkin maanantaisin! t. Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *