Keho

Vaatii päätöstä lähteä liikkeelle

Melkein tunnin lenkki mieli edellä ja lähes valoisassa ja leppoisassa säässä ❄ Ja nyt tähän mieluusti tsemppikommentteja”, ystävä hehkuttaa Facebookissa. Tykkäyksiä satelee, kommentteja tulee.

Tämä päivitys sai minut miettimään sitä, miten liikkeelle lähteminen vaatii ihan oikeasti päätöstä. Jokainen tietää sen hyvän olon, jonka saa jo lenkillä – ja kroppa kiittää lenkin jälkeen. Mutta miksi siitä huolimatta joskus ei meinaa millään saada itsestä irti tuota tärkeää päätöstä?

Ikä tuo tullessaan omat erikoisuutensa. Keho vaatii liikettä ihan eri tavalla, kuin nuorempana. Tapasin lentokoneessa kokeneen hierojan, jonka käyntikortissa luki, että hänellä on parantavat kädet. Puhe kääntyi siihen, miten monet ihmiset ovat fyysisesti huonossa kunnossa ja kärsivät monenlaisista vaivoista, joihin tarvitsevat hierojan apua. Itsekin olen ollut siinä tilanteessa, ettei pää ole kääntynyt ja niskajumi on lamauttanut kaiken toimintakyvyn. Kysyin tältä kokeneelta ammattilaiselta, että mikä hänen neuvonsa on ihmiselle, jolla aika ajoin on esimerkiksi niska-hartiaseudun vaivoja. ”Ihmiset venyttelevät ihan liian vähän. Pitäisi venytellä kolme kertaa päivässä. Toki myös liikunta ja erityisesti liikkuvuuden harjoitteleminen on tärkeää”, hän sanoi.

Tavat ohjaavat ihmistä

Ihmiset tekevät sitä, mitä ovat tottuneet tekemään. On helppo tottua siihen, että päivällisen jälkeen köllähtää sohvalle somevirtaa selaamaan, siinä vierähtää tunti todella helposti. Liikkumisen ympärille olisi hyvä rakentaa omat rutiininsa, jotta niistä tulisi hyviä tapoja.

Tuntuu ihanalta aloittaa arki uudenlaisessa ympäristössä! Valovoimainen Oulu on näyttänyt minulle jo monta kertaa mahtavasti hoidettuja latuja, joissa kelpaa hiihdellä! Toki tässä on myös auttanut rakas sisko, joka laittaa viestiä: Käväistäänkö hiihtämässä? Moneltako mennään?

Uusilla kotikulmilla on myös paljon siltoja, joiden ylittämisestä erityisesti nautin! Rovaniemellä rakastin ”siltojen lenkkiä” – joten ehkä siksi täällä Oulussakin siltojen lenkit maistuvat erityisen hyvältä.

Vinkkini liikunnan lisäämiseen arjessa

 1. Älä jää yksin.

Jos haluaisit nähdä useammin kavereita, sovi heidän kanssaan ulkoilutreffit. Samalla, kun saa ulkoilmaa ja liikuntaa, voi vaikka parantaa maailmaa ja availla arjen solmukohtia. Tai jos sellaisia ei ole, niin vaikka nauraa yhdessä vanhoille jutuille ja miettiä tulevaisuuden unelmia yhdessä.

2. Hyödynnä odottaminen

Kun viet lapsen harrastuksiin, hyödynnä odotusaika liikkumiseen! Tyttäreni jatkoi telinevoimisteluharrastustaan, joten minäkin pääsen perjantaisin luontevasti kaupungin kuntosalille sillä aikaa, kun hän on omissa treeneissään. Vaihtelua voi tuoda myös lenkki tuntemattomassa kaupunginosassa.

3. Ennakoi ja suunnittele – päätä etukäteen

Sunnuntaina katsomme yhdessä perheen kanssa seuraavan viikon kalenteria. Sinne täytyy varata aikaa myös omalle hyvinvoinnille ja liikunnalle. Kun aika on kalenterissa ja vielä sovittu se, kenen kanssa liikuntaa harrastaa, tulee päätös liikkumaan lähtemisestä tehtyä etukäteen. Jos päätös jää siihen hetkeen, kun väsyttää, saattaa olla, että kotisohva voittaa 1-0.

4. Työmatkaliikunta mukaan arkeen

Yksi parhaita Ouluun muuttamiseen liittyviä asioita on se, että nyt minulla on säännöllisesti mahdollisuus mennä töihin pyörällä! Oulun pyörätieverkosto on maan huippuluokkaa ja täällä on paljon talvipyöräilijöitä. Alle puolessa tunnissa taitan työmatkan pyörällä, joten arkiliikunnan minuutteihin saa huiman lisäyksen tällä helpolla tavalla.

5. Tee sitä, mistä nautit

Mikä tahansa liikkumismuoto on parempi, kuin liikkumattomuus. Mutta se, että nauttii liikunnasta, on tärkeää. Jos siis tykkäät ratsastaa, niin ratsasta! Tai jos tykkäät vesiliikunnasta, mene uimaan. Pääasia, että saa itsensä säännöllisesti liikkeelle.

Kiitos, että olet mukana armollisella matkallani kohti hyvinvointia ja parempaa oloa! Kiitos kannustavista viesteistä, niistä tulee hyvä mieli! Miten sinä olet ajatellut liikkua tällä viikolla?

Sinun, Harriettisi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

4 kommentti

 1. Sari says:

  Ihana uusi alku, hienoja vinkkejä itse kullekin pohdittavaksi. Kaikkea hyvää uuteen alkuun koko perheelle!

  1. says:

   Kiitos, Sari! Terveisiä Oulusta – ollaan yhteydessä, jos vain tulet näille huudeille! Harriet

 2. Riittaliisa says:

  Olet ajatuksissani useasti ja kiva kuula et elämänne loksahti paikalleen ja uusi työsi alkaa tänään. Ja liikkuminen siellä-hienoo. Kaikkea hyvää rakas Harriet. Tytöille terkkuset ❤jäitte noin sydämeeni!

  1. says:

   Kiitos, Riittis! Samoin! Ensimmäinen viikko uudessa työpaikassa meni nopeasti ja sydän on täynnä kiitollisuutta kaikesta, mitä olen saanut kokea! Kaikkea hyvää myös Sinulle! Ja tytöille terkut menivät perille! T: Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *