Tämä kirjoitus on julkaistu toukokuun 2021 Askel -lehdessä.
Nyt on pakko palata ruotuun. Onko tuttu ajatus? Mitä se tarkoittaa, kun on ajautunut pois ruodusta? On elänyt vailla sääntöjä ja kuria, on repsahdettu ihan kunnolla. Kun palataan ruotuun, palaa myös kuri ja järjestys.
Ruotu -sana viittaakin sotaväen osastoon ja tunnetusti armeijassa osataan noudattaa yhteisiä sääntöjä. Olen itse elänyt lapsuuteni vuodet armeijan asuntoalueella, koska isäni oli Puolustusvoimien palveluksessa. Kun muistelen tuota aikaa, näen silmissäni marssivat sotilaat. Yksi huutaa tahtia. Vasen, vasen, vasen kaks, kolme… He menevät tismalleen samassa rytmissä.
Kaikessa on rytmi. Rytmi on sidottu aikaan. Jos suljen silmäni ja kuvittelen vanhan mummolan kaappikellon äänen, on tuo rytmi rauhallinen. Silti, jos samaan tahtiin joutuisi hakkaamaan halkoja, tuntuisi rytmi liian nopealta.
Emme voi välttyä rytmiltä. Aamu, päivä, ilta, yö. Tätä rytmiä seuraamme päivästä toiseen. Sekunti sekunnilta, minuutti minuutilta, tunti tunnilta, päivä päivältä elämämme kulkee eteenpäin. Oma rytminsä on myös valon ja pimeyden vuorottelulla.
Sydämeni lyö tasaiseen tahtiin, toisinaan kiihkeämmin, toisinaan rauhallisesti. Hengitän tietyssä rytmissä. Kävelen tietyssä rytmissä. Kehoni elintoiminnot perustuvat rytmiin, jopa hormonaaliset vaihtelut kulkevat tietyssä rytmissä. Kaikilla on rytmitajua, vaikka jotkut väittävät toisin.
Luonto se vasta täynnä rytmejä onkin. Vuodenaikojen vaihtelut, aina samassa järjestyksessä. Kaikella on aikansa, niin kuin Saarnaaja opettaa. Oman pihani kuusi laski juuri lumileninkinsä nilkkoihin. Ja kohta on taas aika istuttaa.
Rytmi on koko elämän koossa pitävä voima. Rytmi on myös avain hyvinvointiin. Jos malttaisin pitää kiinni kahdesta tärkeästä rymistä: uni- ja ruokarytmistä, olisin hyvällä hyvinvoinnin tiellä.
Kun syön säännöllisesti, ei tule mielitekoja. Mieliteot nimittäin ovat niitä, joita on vaikea vastustaa. Ne houkuttelevat luokseen ja samalla jotenkin ajautuu pois ruodusta. Jospa tänä kesänä kiinnittäisinkin erityistä huomiota ruokarytmiin ja pitäisinkin siitä tiukasti kiinni. Epäonnistuessani en totea, että palaan ruotuun, vaan että palaan rytmiin.
Juuri nyt koen hyvin etuoikeutetuksi elämäni saadessani nauttia sen hyvyydestä. Saan elää ja hengittää, rakastaa, kasvattaa ja kirjoittaa. Tätä kaikkea voin tehdä paremmin, jos voin myös kehossani hyvin. Juuri nyt olen kiitollinen kesän pyörälenkeistä. Pyörän selästä ehtii nähdä paljon ja itse asiassa pyöräily on myös rytmikäs laji!
Ihmisen hyvinvoinnissa hengellisyydellä on tärkeä ulottuvuutensa. Hengellisyys ulottuu paitsi päähän ja sydämeen, myös muuhun kehoon. Jokainen keho on arvokas juuri sellaisena kuin se on. Olen saanut lahjaksi elämän ja kehon. Haluan pitää tästä lahjastani huolta ja se onkin tärkeää, jotta jaksan hyvin ja voin auttaa ja siunata myös muita.
Harriet