Minä olen niitä, jotka uskon huippu-urheilun oppien soveltuvan kenelle tahansa, joka haluaa kehittyä. Esittelen teille Aki Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvointimallin sellaisena kuin sen näen luettuani Oskari Saaren kirjoittamaa kirjaa Voittamisen anatomia. Oskari Saarikin sanoo kirjan olevan hyvinvoinnin lyhyt oppimäärä, joten tämä kirjoitukseni on vielä paljon vähemmän. Pintaraapaisu. Mutta osta kirja, tai lainaa se. Suosittelen!
Miksi kirjan nimi on Voittamisen anatomia? Kirjan kautta lukija saa tutustua etiopialaiseen kestävyysjuoksutähteen Gebrselassieen, jonka tapaa elää ja treenata puhuttelee. Hän voi hyvin fyysisesti ja henkisesti ja hänen kauttaan Hintsa oivalsi, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote.
Jokainen ihminen on erilainen, jokaisen on löydettävä oma tasapaino elämässään. Jokaisen ihmisen menestyksen ympyrä on sisällöltään erilainen. Mutta kehys on sama. Mallissa on seitsemän hyvinvoinnin osa-aluetta, joiden pitäisi olla vielä keskenään tasapainossa. Kun jokainen näistä osa-alueista on riittävällä tasolla, ihmisen hyvinvointi lisääntyy. Näillä asioilla on myös keskenään monisyisiä yhteyksiä, esim. fysiologiset muutokset lähtevät psyykestä ja riittävä lepo vaikuttaa palautumiseen ja yleiseen terveyteen.
Liian moneen suureen muutokseen ei kannattaisi pyrkiä kerralla. Hidas, mutta pysyvä muutos on parempi. Virheetöntä elämää taas ei ole olemassakaan. Oleellisempaa, kuin täydellinen elämä – on tasapaino. Silloin ihmisellä on hyvä olla. Hyvinvoinnin seurauksena syntyy elämäniloa ja energiaa. Joka päivä on tärkeää löytää omasta elämästä asioita, joista voi kiittää ja joihin voi olla tyytyväinen.
Core
Ympyrän keskellä on core, ydin. Tavoitteena on oman identiteetin, tavoitteiden ja motiivien perinpohjainen tunteminen. Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Hallitsenko elämääni? Ei riitä, että tiedän oman ikäni, ammattini, perhesuhteeni jne. vaan minuuden tulisi perustua syvään, aitoon ymmärrykseen itsestä. Ihmisen arvojen ja tavoitteiden välillä tulisi olla voimakas yhteys.
Yleinen terveys
Terveys on yhtäältä lähtöruutu ja toisaalta päätepiste. Jos olet sairas, tavoitteena olisi saada sinut terveeksi. Jos olet terve, tavoitteena on pitää sinut terveenä mahdollisimman pitkään. Jos ihmisellä on jotakin oireita, on niiden takana enemmän, kuin ymmärrämme. Oireet ovat niin arkipäiväisiä, että olemme tottuneet niihin. (Päänsärky, väsymys, vatsanväänteet…) Akuutit vaivat on syytä selvittää ja hoitaa. Voimme omilla valinnoillamme ja elintavoillamme edistää hyvinvointiamme. Mikä on oman terveyteni nykytila? Mitä riskejä minulla on? Entä perinnölliset riskitekijät? Painopiste on ennakoinnissa.
Biomekaniikka
Biomekaniikka tutkii, toimivatko keho ja sen tukirakenteet ja nivelet niin kuin niiden pitäisi. Selkäkivut pilaavat monen elämän. Mitkä asennot kuormittavat kehoa? Taas tullaan ennaltaehkäisyyn, joka perustuu pieniin päivittäisiin muutoksiin. Missä asennossa istumme? Voimme kiinnittää huomiotamme lihaskuntoomme ja keskittyä erityisesti keskivartalon tukilihasten kuntoon. Ja arvaa mitä. Venyttely on tärkeää.
Fyysinen aktiivisuus
Perusliikunta ja aktiivinen elämäntapa on tämän osion ydin. Istuminen tappaa. Noin 10 000 askelta päivässä takaa riittävän määrän perusliikuntaa. Aktiivisuudesta pitäisi saada tapa, joten säännöllisyys on tässäkin valttia. Liikunnan päämotiivin ei saisi olla painonpudotus. Esimerkki: Jos korvaa kolme tuntia istumista seisomisella, palaa päivässä 120 kilokaloria enemmän. Viikossa tämä on 600 kilokaloria, mutta vuodessa kulutus lisääntyy jo yhtä paljon kuin jos juoksisi kymmenen maratonia! Monipuolinen liikunta on tärkeää ja jokaisen on hyvä löytää oma tapa liikkua liittyen siihen, mitä tavoittelee liikunnalla. Yhtä tärkeää kuin liikkua on palautua liikunnasta.
Ravinto
Hintsa perustaa ravinto-osuuden Helene Patounasin ajatuksiin hyvästä ravinnosta. Ruokarytmin löytäminen ja oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset syövät keskimäärin liikaa ja liian usein. Syö oikeaa ruokaa, vältä eines- ja pikaruokia. Jos et tiedä, onko tuotteen alkuperä uinut, kävellyt tai kasvanut maasta, älä syö sitä. Jos et osaa lausua sitä, älä syö sitä. Jos isoäitisi ei ole kuullutkaan siitä, älä syö sitä. Älä ryhdy kuurille, laihdutuskuurit eivät toimi. Syö sateenkaari päivässä, eli kerää lautaselle runsas kasvisvalikoima ja valitse erivärisiä kasviksia. Rakasta vettä! Ja mikä tärkeintä – riittää, että syöt ja juot järkevästi 80 % kaikesta ajasta ja voit ottaa rennommin 20 %. Ravinto on tärkeää, mutta se on vain yksi kuudesta hyvinvoinnin osa-alueesta.
Lepo
Nuku tarpeeksi. Jos väität, että sinulle kuusi tuntia yössä riittää, Hintsan mukaan olet luultavasti väärässä. Enemmistö ihmisistä tarvitsee 7,5–8,5 h unta yössä. Univaje alentaa suorituskykyä ja vastustuskykyä. Säännöllisen vuorokausirytmin merkitys korostuu ja olisi tärkeää mennä nukkumaan suunnilleen samaan aikaan. Illalla olisi hyvä välttää valoa ja kaikki näytöt olisi hyvä pimentää ajoissa. Hintsan mielestä kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa ei kannattaisi katsoa yhteenkään näyttöön. Kofeiinin ja alkoholin käyttöön olisi syytä kiinnittää huomiota.
Henkinen energia
Henkinen energia jakautuu tärkeiden ihmisten kanssa olemiseen, työelämään ja omaan aikaan. Koko osa-alue liittyy eniten jaksamiseen, elinvoimaisuuteen ja energisyyteen. Akkuja pitää ladata enemmän kuin niistä otetaan virtaa. Ensinnäkin on tärkeää tiedostaa, ketkä ovat tärkeimmät ihmiset ja keskittyä heihin. Toinen osa-alue on työ, jonka tulisi olla sellaista, että siitä voi nauttia ja saada energiaa. Työnantaja ei halua, että teemme työtä ympäri vuorokauden. Kun ihmisellä on aikaa huolehtia itsestään, nukkua ja viettää vapaalla aikaa läheistensä kanssa, tulee töihin energisempi, aikaansaavempi ja terveempi työntekijä. Kirjoittaja ei puhu henkisen energian kohdalla uskosta tai vakaumuksesta, mutta itse liitän tähän kohtaan myös sen.
Minun testini on nyt ryhtyä osaltani kokeilemaan mallia. Olen tehnyt jo paljon työtä, mutta hitaasti ja pienillä askelilla etenen. Minulle helppoa on lepo, pystyn nukkumaan helposti 8 tuntia yössä. Ja teen niin yleensä muutenkin. Ruokavalio –osio on minulle vaikein.
Tämä on yksi mukava työkalu oppimiseen liittyen! Ja kun ihminen oppii ja muuttuu, myös hänen tuntemuksensa itseensä lisääntyy ja hän asettaa aina uusia tavoitteita elämälleen.
Mitä minä teen? Nautin matkasta! Elän hetkessä! Saan kiittää Luojaa siitä, mitä minulla on. Siteeraan vielä rakasta, entistä esimiestäni Jorma Yypänahoa, joka opetti minulle vaikeassa tilanteessa: Täydellisyyteen on kaikilla meillä vielä pitkä matka.