Keho

Stressinhallinnan ABC

Portaat ylös vai portaat alas?
Portaat ylös vai portaat alas?

Välillä matka tuntuu pitkältä ja tie kiviseltä kulkea. Yrittäjä ja ravintovalmentaja Tuija Kauppinen antoi Arctic Wellbeing messuilla minulle mainion eväspaketin retkelle. Erityisesti silloin eväät ovat tarpeen, jos tuntuu, ettei jalka oikein nouse, eikä matka taitu. Luennon nimi oli Stressinhallinnan ABC.

Milloinka luulet, että kiire loppuu?

Onpa otollinen aika istahtaa juuri tälle luennolle. Stressi ei ole pelkästään positiivista, energiaa antavaa eliksiiriä vaan fyysisten oireiden lisäksi on taivaanrannalla synkkiä pilviä. Niille en voi mitään – mutta voin ottaa opiksi Tuijan vinkit. Ainakaan stressinhallinnasta ei kannattaisi ottaa stressiä! Mitä voin tehdä, että murehtisin vähemmän? ­­

Aamu

Aamu antaa askeleet koko päivälle. Minkälaiset askeleet valitset?

Tutkaile omia aamurutiinejasi. Rauhallinen herääminen ajoissa. Kiireetön hetki, ravitseva aamuateria. Hetki omaa aikaa. Entä jos heräisitkin puoli tuntia aikaisemmin ja kävisit aamulla pienen lenkin? Vai telkkari auki, radio auki, uutisvirtaa iPadilta, samalla aamupala, sanomalehti, lasten touhuista puhumattakaan. Valitsen huomenna rauhallisen aamun. Se edellyttää ennakointia edellisenä iltana.

Bio-feedback

Kehosi osaa puhua. Se kertoo omalla kielellään, mitä se on vailla. Onko liikunnan pakko olla rankkaa, veren maku suussa tapahtuvaa revitystä – vai tarvitsisiko kehosi happea, venytyksiä tai hoitavia kiertoliikkeitä? Kuuntele kehoasi. Se on viisas.

Concrete

Onko sinulla joku käsitys työsi määrästä? Vai onko kyse työn epämäärästä, jota ei voi hallita. Konkretisoiminen voi olla sitä, että suunnittelet etukäteen tekemisesi. Katsot kalenteriasi ja konkreettisesti istutat sinne omaa aikaa, jolloin voit tehdä sitä, mikä sinua palkitsee.

Demony

Kaikilla meillä on omat mörkömme. On tärkeää tunnistaa nämä möröt, tutustua niihin, kuunnella mitä asiaa niillä on ja lempeästi hyvästellä ne, jotta pääsemme eteenpäin. Luultavasti mörkö tulee kuitenkin uudelleen meitä vastaan jossain, silloin kun vähiten sitä odotamme. Silloin meillä on jo työkaluja sen kohtaamiseen.

Ei

Nuo kaksi vokaalia, jotka on todella vaikea lausua peräkkäin. Harjoittele sitä peilin edessä. Sano painokkaasti, sano jalkaa polkien, sano uhmakkaasti, sano ystävällisesti. Huomaat, että opit, kun harjoittelet.

Flexibility

Jos on liikaa sääntöjä, se stressaa meitä. Ehdottomuus stressaa. Jos olet päättänyt tänään tehdä pitkän lenkin, etkä pääsekään – lähdetkö lyhemmälle, vai suutahdatko? Ei sitten. Ei väkisin. Joustavuus syömisessä, liikkumisessa ja ajattelemisessa tekee elämästä helpompaa. Mutta kuka näitä sääntöjä oikein laatii?

Getaway

Mikä on sinun pakopaikkasi? Paikka, jossa on hyvä olla. Sinun paratiisisi, sinun lapsuutesi lempimaisema. Pääsetkö sinne joskus? Yritä päästä, sillä elämästä tulee siten niin paljon rikkaampaa.

Hengitä

Niin helppoa, mutta niin vaikeaa. Hengittäminen. Hengittämällä voi saada stressaavan tilanteen tuntumaan rauhallisemmalta. Olisi hyvä pitää päivän aikana pieniä taukoja, jo minuutissa saa rauhassa hengittämällä uuden suunnan ajatuksille. Tai mitäpä, jos kokeilisit metsäkellintää?

Tee sitä, mikä innostaa!
Tee sitä, mikä innostaa!

Innostus

Etsi asioita, joista innostut! Kirjasto on täynnä inspiroivia teoksia, verkossa on webinaareja moneen tarpeeseen. Nyt maailman huippukouluttajat ovat käden ulottuvilla ja voit saada tuhansien eurojen arvoisen koulutuksen pilkkahintaan verkkokoulutuksena. Yksi innostuu lumirakentamisesta, toinen kutoo sukkia. Ihan sama, kunhan teet asioita, joista innostut!

Juo

Mieti, juotko tarpeeksi vettä. Aivomme tarvitsevat vettä. Jos ajatus jumittaa, kannattaa ensin kokeilla veden juomista. Jos päätä särkee, voi sekin olla viesti janosta.

Kylmä

Oletko koskaan pulahtanut avantoon? Seuraavan kerran, kun teet sen, niin yritäpä murehtia siellä!

Liike

Kehomme on portti myös mieleen. Verrataanpa asiaa pankkitiliin. Onpa kiva, jos siellä on vähän ekstraa, jotta jos jotakin tapahtuu, niin ei mene tili miinukselle. Sama on kehon kanssa. Jos jotakin yllättävää tapahtuu, voi katastrofin ainekset olla kasassa. Liikkumalla saamme hyvän kunnon, jonka avulla pysymme terveempänä ja siedämme paremmin stressiä.

Multitaskaus

Päivän sana on multitasking. Kyse on siitä, että teemme lukuisia asioita yhtä aikaa. Onko mahdollista keskittyä hyvin kaikkeen? Ei. Multitaskaus kuluttaa aivokapasiteettia ja tehokkuudesta on tullut illuusio. Vältä monen asian tekemistä yhtä aikaa. Silloin saat hallinnan tunteen siitä, että edes joku asia saatetaan loppuun asti.

Nolostu

Ihmistä stressaa aika paljon se, että ajattelemme sitä, mitä muut meistä ajattelevat. Moka on lahja. Niistä oppii. Jos vaikka jännität kovasti esiintymistä, voit miettiä, mikä on pahinta, mitä tilanteessa voi tapahtua. Nolostumme usein turhaan. Häpeää hoidetaan nolostumalla.

Oppiminen

Opettelemalla uusia asioita ihminen voi ylittää itsensä. Uteliaisuus on hyvä ominaisuus ihmisessä, sitä kautta saa elämäänsä uusia sisältöjä. Oppiminen on myös stressinhallintakeino.

Pyydä

Jos stressikuorma on käynyt ylivoimaiseksi, pyydä apua. Mieti, kuka voisi sinua auttaa ja käänny hänen puoleensa. Pyydä niin paljon saat. Ehkä joskus saat tehdä vastapalveluksen. Jos uskot, niin rukoile.

Quit

Jos teet työpäivän verran töitä, saatko paljon enemmän aikaiseksi jatkamalla työpäivää pitkälle iltaan? Kun olet näitä pitkiä päiviä tehnyt monta peräkkäin, kerääntyykö sinulle enemmän töitä vai lyheneekö tekemättömien töiden lista? Lopeta työpäiväsi ajoissa. Lista on joka tapauksessa loputon. Samoin ihmissuhteissa kannattaa lopettaa sellaiset suhteet, jotka vievät enemmän kuin tuovat.

Ruusujuuri

Lapin yrttejä: Ruusunjuurta ja nokkosta.
Lapin yrttejä: Ruusunjuurta ja nokkosta.

Ruusujuuri on voimayrtti! Se vaikuttaa paitsi mieleen, myös kehoon. Se auttaa paineeseen, taittaa ketutuksen, kiireen ja kilpailun. Kokeilen! Sillä taistelija – siihen voin samaistua. Se minä haluan olla.

Säännöllisyys

Säännöllinen ruokarytmi. Ihan niin kuin olisin kuullut tämän joskus aikaisemminkin? Tasainen veren sokeri pitää mielen tyytyväisempänä. Säännöllinen liikunta, säännöllinen ravinto, säännöllinen lepo. Kokeile vaikka – hämmästyt.

Tuunaus

Tuunaa tapojasi, etsi parempia vaihtoehtoja. Tuunaa jääkaapista uusia aterioita, keksi kauniimpia kattauksia, tuunaa kaappiesi sisältö.

Uni

Lepo ja palautuminen ovat oleellisia asioita, jos halutaan kehittyä, oppia uuttaa tai pysyä terveenä. Riittävä määrä unta tarkoittaa sitä, että aamulla herätessä ei väsytä. Laita aikaisemmin nukkumaan. Ota päiväunia. Lue Pälvi Rantalan kirja: Nokkaunia ja tehotorkkuja (2016). Älä ainakaan kanna huonoa omaatuntoa lepäämisestä!

Vaihtoehdot

Älä kiellä itseltäsi mitään – vaan etsi parempia vaihtoehtoja. Tässä kuulen ravintoterapeutti Tuija Kauppisen kultaisen ohjeen. Aina on parempia vaihtoehtoja.

Worship

Palvo perusasioita. Säännöllinen syöminen, säännöllinen liikunta ja säännöllinen lepo ja uni.

You

Mitä parempaa huolta pidät itsestäsi, sitä enemmän sinä voit palvella muita.

Tuija Kauppinen puhuu hyvinvoinnista niin, että minäkin ymmärrän. Yksi oleellinen ulottuvuus ihmisen hyvinvoinnissa on elämänilo – se tulee esiin, kun stressikuorma vähän pienenee. Hengitän syvään, siitä se taas alkaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *