Keho

Pim! Ja pimeys poistui!

Pimeys voi viedä voimat. Askel hidastuu ja suklaa maistuu. Ihminen on niin kuin rusina, ruttuinen ja ruma. Siitä on imetty viimeisetkin mehut pois. Olo voi tuntua surkealta ja surulliselta. Monet ovat melko stressaantuneita ja elämä on jotenkin näköalatonta: taito katsoa kauemmas on kadoksissa.

Miten ihmeessä sitä aina marraskuussa onkin niin paljon tekemistä? Kaikkeen pitäisi valmistautua, eikä aika tahdo riittää. Juuri silloin, kun eniten tarvitsisimme voimavaroja, keräämme kaksin käsin itsellemme tekemistä ja vastaamme liian usein kysymyksiin, että kyllä, kyllä. Kyllä se onnistuu.

Marraskuussa maailma on musta. Ei marras -sana turhaan viittaa kuolemaan.

Marraskuussa maailma on musta. Ihmekös tuo, marras -sana viittaa kuolemaan eivätkä kuolema ja pimeyskään ole kovin kaukana toisistaan. Mietin usein, miten isoisovanhempani ovat voineet selvitä yli marraskuun, kun ei ole ollut mahdollisuutta ripustella koristeellisia lisävaloja pirttiin. Luojalle kiitos nykyään puhutaan kausivaloista jouluvalojen sijaan, eikä enää ole yhtään outoa laittaa kirkasta tähteä ikkunaan hyvissä ajoin ennen adventin aikaa.

Pimeys on merkillinen sana. Usein siitä tulee ensimmäisenä mieleen juuri yön pimeys, joka on läpitunkematonta ja täällä pohjoisessa jatkuu päivienkin yli. Pimeys voi olla tietyllä tapaa tiheää tai sitten se voi hälvetä pikkuhiljaa. Pimeys voi olla jollekin jopa suoja, esimerkiksi varas voi hyvin paeta pimeyden turvin. Jos puhutaan pimeästä työstä, tarkoitetaan sillä piilossa tehtyä työtä, laittomuuksia. Pimeä onkin usein kytköksessä pelkoon ja salaperäisyyteen.

Vaan mitä teki Oulu? Otti pimeydestä vain sen kolme ensimmäistä kirjainta ja PIM! Taikoi pimeyden hetkeksi pois. Synnytti upean Lumo -festivaalin suoraan ihmisten välttämättömään tarpeeseen saada nähdä valoa. Some vilisee toinen toistaan upeampia kuvia. Ihmiset saivat kokea valon. En saa tarpeekseni noista upeista valotaideteoksista. Haluaisin pitää ne pidempään esillä, sillä pimeyttä vasten ne ovat todella kauniita.

Kiitos Oulu. Kiitos Lumo. Olen lumoutunut ja virkistynyt.

Valotaideteoksia. Kuvia Lumo -festivaalilta Oulusta 19.-21.11.2021, kuvat: Harriet Urponen

LUMO valofestivaaleilla Oulussa nähtiin upeita valotaideteoksia. Kuvat: Harriet Urponen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *