Keho

Laulaminen tekee ihmiselle hyvää!

Oletko koskaan laulanut salaa niin, että olet oikein revitellyt ja antanut tilanteessa kaikkesi, niin kuin oikea esiintyvä artisti? Jos joku olisi tullut yllättänyt sinut, olisitko jatkanut? Muistan lapsena, kun laitoin stereoista musiikin todella lujalle ja lauloin peilin edessä kuin viimeistä päivää. Hiusharja toimitti mikrofonin virkaa ja taisinpa äidiltä lainata korkokenkiäkin noihin salaisiin lauluhetkiini. Lauloimme myös ystävien kanssa, teimme upeita koreografioita kappaleisiin ja esitimme niitä sitten kuvitellulle yleisölle.

Jokaisella ihmisellä on aivan uniikki lauluääni. Laulaminen onkin asia, jonka kanssa kaikki ovat elämänsä aikana olleet tekemisissä tavalla tai toisella. Maailma on sellainen paikka, että mitä enemmän laulua kuulee, sitä vähemmän on tilaa muille joutavanpäiväisille asioille.

Mitä laulaminen on?

Laulaminen on taito, jota voi oppia aina lisää. Kukaan – ei kukaan ole täydellinen laulaja, vaan aina voi oppia enemmän. Ihmisen ääni on niin ihmeellinen instrumentti, että siinä on ulottuvuuksia moneen suuntaan. Laulamiseen eivät vaikuta vain sävelkorkeus ja rytmi tai vaikkapa äänen voimakkuus, vaan oman erityislaatuisen lisänsä ääneen tuovat sen väri ja tulkinta. Puhumattakaan kontekstista, jossa yhdistyy sekä laulajan että kuuntelijan elämäntilanteet. Eikä tämäkään ole mikään tyhjentävä selitys, vaan pintaraapaisu, kun yritän pukea sanoiksi sitä, mitä itse ajattelen laulusta ja laulamisesta.

Minulle laulu ja laulaminen ovat aina olleet hyvin tärkeitä asioita. Olen laulajan tytär ja olen aina kuullut paljon laulua. Rakastan laulamista! Se on minulle kirjoittamisen lisäksi asia, joka itsessään tuottaa minulle iloa!

Samaan aikaan laulaminen on asia, joka on aina jännittänyt minua. Kun olen laulanut muille, olen samalla avannut jotakin oleellista syvältä itsestäni. Laulaessa ikään kuin riisuudun kaikesta ylimääräisestä ja paljastan kuulijalle palan todellisesta minästäni. Kun olen laulanut, olen samalla kuvannut omia tunteitani ja ajatuksiani. Tietenkin olen samaan aikaan ollut sellaisten realiteettien kanssa tekemisissä, että onko lauluni kaunista tai puhdasta. Varmasti jokainen laulaja haluaisi, että niin olisi – eikä aina niin ole, mutta oli miten oli, laulaminen tekee ihmiselle hyvää!

”Kauneus on katsojan silmässä” -lausahdusta voi mielestäni soveltaa myös laulamiseen. Sanotaanko vaikka niin, että kauneus on kuuntelijan korvassa. Mikä toisen mielestä kuulostaa hyvältä ja puhuttelevalta, saa toisen karvat pystyyn. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, kun arvostelee muiden laulua. Siinä saattaa osua aika herkkään paikkaan. Kun arvostelee laulua, arvostelee ihmistä. Ihmisen sisintä. Ihmisen sielua.

Minulle laulaminen on ollut tapa ilmaista itseäni. Laulaessani olen kokenut usein vapauden tunnetta, jota ei oikein tavoita muuten. Yleensä laulaessani en mieti mitään muuta. Laulaminen on lepoa tämän ajan hektisyydestä, se on vastaisku multitaskaamiselle, joka kuormittaa aivoja.

Laulaminen on vastaisku multitaskaamiselle.

Harriet U

Laulaminen merkitsee eri ikäisenä eri asioita. Pikkuinen vauva kuulee äidin laulun jo kohtuun ja rauhoittuu samoista tutuista lauluista päiväunille pikkulapsiaikana. Lapsilla ei yleensä ole mitään laulamista vastaan, päinvastoin. He rakastavat laulamista kuin leikkiä, usein nämä iloisesti liittyvätkin yhteen.

Koululaiset jo heräilevät siihen todellisuuteen, että joitakin pidetään parempina laulajina kuin toisia. Onnekkaita ovat ne, joita on kannustettu ja rohkaistu. On myös heitä, jotka ovat saaneet kuulla, että laulavat ”väärällä sävellellä” ja näin rohkeus laulaa on pikkuhiljaa kadonnut. Aika monella on traumoja myös koulun laulukokeesta, jossa jokainen on vuorotellen joutunut laulamaan yksin luokan edessä.

Aikuiselle on jo syntynyt valtava määrä laulumuistoja. Tietty laulu voi tuoda muistoissa tärkeän hetken mieleen. Yhdessä laulettu Hoosianna tai Gaudeamus igitur voivat jäädä vahvoiksi laulumuistoiksi sydämiimme. Itselleni on ollut hyvin vahva kokemus silloin, kun olen mummomuskarissa laulanut muistisairaiden kanssa. Vaikka puhetta ei enää tule, saattaa tutun joululaulun sanat nousta mieleen viimeistä säkeistöä myöten.

Kutsu

Olen viime aikoina aika vähän laulanut julkisesti. Nyt sellainen tilaisuus kuitenkin minulle on suotu ja olen siitä niin iloinen, että sydämeni pakahtuu onnesta!

Kauan ihailemani Soiva Siili pyysi minua mukaan joulukonserttiin. Jo tuon konsertin odottaminen saa minut hymyilemään. Luvassa on Soivan Siilin tuttua ja turvallista joulumusiikkia, tule sinäkin kanssani Soivan siilin joulukonserttiin! Soivan Siilin Joulu tekee hyvää ihmiselle. Kokeile vaikka!

Facebook -tapahtuma Soivan Siilin Joulu on täällä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *