Koti

Kotiinpäin

Kotiavaimet
Kotiavaimet

Pitkän retken jälkeen olen palannut kotiin. Kodin merkityksen ehkä huomaa paremmin vasta sitten, kun ottaa siihen vähän etäisyyttä.

Maan päällä paikka yksi on, niin pyhä, armas verraton, mi tarjoo lemmen turvaisan ja kätkee onnen kalleimman. (Suom. Hilja Haahti)

Koti on enemmän kuin perheen vakituinen asunto kaikkine huonekaluineen ja tavaroineen. Koti on paikka, jossa saa levätä ja jossa jaetaan ja koetaan asioita yhdessä. Se on aina niiden näköinen, jotka siellä asuvat. Mitä on koti ilman ihmisiä? Ihmiset tekevät kodin. Ihmisten toisilleen näyttämät rakkauden teot saavat kodin tuntumaan kodilta.

Minulle koti on lasten leikki, nauru ja välillä riidatkin. Minulle koti on takkatuli, kun sen eteen tuolissa istahdin. Minulle koti on löylyhetki, puhtaan pyykin tuoksu. Yhteisiä aterioita, lepo ja arjen juoksu. Kotini on tavallinen puinen talo, silti se on minun linnani. Siellä saan olla ihminen kanssa kaikkein rakkaimpien.

Itse en ole koskaan kiintynyt seiniin. Itse asiassa olen alkanut haaveilla huoneistosta, jonka parvekkeelta näkyisi vesi ja kattoja. Aika näyttää, onko tämä haave ohimenevä vai alanko tehdä työtä sen toteuttamiseksi.

Kotikasvatus

Juuri kotona lasten olisi hyvä oppia, mikä on oikein ja mikä on väärin. Miten voimme auttaa toisiamme ja tehdä toisillemme hyvää. Juuri koti on paikka, jossa pitäisi voida kertoa kaikki, mikä mieltä painaa. Ilman pelkoa häpeästä, ilman pelkoa hylkäämisestä.

Yhtenä päivänä koti voi olla onnellinen, hyvä koti. Toisaalta jonkun tapahtumasarjan seurauksena koti voi myös särkyä. Särkynyt koti, tuosta sanaparista tulee niin surullinen mieli. Rakkaassa kotimaassamme on niin monta taloa, jossa on ehjät seinät – mutta sisällä on särkynyt koti.

Jokainen voi vaikuttaa kodin ilmapiiriin ja siihen, miten hyvä siellä on olla. Kukaan ei voi yksin tehdä kaikkia kodin askareita, päinvastoin. Yhdessä tehdään töitä: Kotitöitä, jotta kodin siisteys tyydyttää sen asukkaita.

Jokainen muistaa oman lapsuudenkotinsa. Sen merkitys on ihmisen elämässä valtavan suuri. Yhtä lailla moni muistaa sen, kun lähtee ”maailmalle”, muuttaa pois lapsuuden kodistaan.

Kovan vatsataudin kourissa tämä blogikirjoituksen julkaiseminen myöhästyi. Missään ei ole niin mukava sairastaa kuin kotona.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *