Koti

Juhlatuulella?

Katson vanhaa valokuvaa. Siinä on mummo, hän on juuri täyttänyt 50 vuotta. Uskomattomat oranssit kuosit pöytäliinassa, sama teema taitaa toistua tapeteissa. Mummo istuu pöydän ääressä kymmenen erilaisen kukkakimpun vieressä ja yrittää hymyillä. Hänellä on luultavasti ollut yön yli papiljotit päässä.

Oliko juhlista vain tuo yksi kuva? Olivatko kuvanottohetkellä vieraat jo lähteneet, jäljellä vain mummo ja hän, joka kuvan otti? Muistavatko vieraat nuo juhlat? Muistavatkohan vieraat, kuinka siistiä mummolla oli, tai millaiset servetit oli kahvikuppien korvassa? Mitähän mummo sai lahjaksi? Ainakin kukkia, se käy selväksi kuvasta.

Vieraat tekevät juhlan

Niin moni läheinen ihminen järjestää parhaillaan juhlia. Yksi valmistautuu hääjuhlaan, toinen syntymäpäiväjuhlaan ja onpa ylioppilasjuhliakin tiedossa tulevana viikonloppuna. Juhliin voi valmistautua niin monella tavalla. Siskoni ekaluokkalainen tytär tuumasi silmiään pyöritellen: Äidillä on STERSSI! Kikatamme tuolle ilmaisulle.

Niin monta asiaa mietittävänä. Mitä tarjotaan? Kuinka paljon? Montako sortimenttia on riittävästi? Mistä astioita? Riittäväkö termospullot kahville? Juoko joku teetä? Mihin kukat laitetaan? Entä jos sataa, pitäisikö olla katos? Entä erityisruokavaliot, ei riitä, että huomioidaan gluteenittomat ja laktoosittomat, nyt täytyy muistaa myös vegaanit ja mitä niitä nyt onkaan. Mitä ohjelmaa? Pitäisikö varautua ensiaputarvikkeilla? Onko ei-toivottuja vieraita tai yllätysvieraita tulossa?

Menemme yhdessä ostamaan siskolle pöytäliinaa. Voin jo kuvitella, miten kaunis kattaus sille saadaan! Marimekon ihana kuosi yksistään tekee juhlan. Ehkä juhlajärjestelyiden stressin tuntu syntyykin siitä, ettei ole pitkään aikaan järjestänyt juhlia. Saattaa tuntua siltä, että on unohtanut jotakin oleellista. Mutta mikä on kamalinta, mitä voi tapahtua? Ehkä se, ettei kukaan tulisi, tuumaa sisko.

Minun tehtäväni on yrittää auttaa. Voin rauhoitella ja luvata olla paikalla. Valmistelen juhlapäivän lounaan meille, jotta juhlahuoneisto ehditään valmistella kuntoon ajoissa. Köökipiikan rooli on myös tärkeä, että kaikki sujuu hyvin, astiat riittävät ja ylioppilaan perhe ehtii itsekin seurustella vieraiden kanssa.

Mikä on ihanampaa, kuin saada osallistua juhliin! Pukeutua kauniisti ja miettiä, mitä minä voin tehdä juhlan onnistumiseksi. Jokainen juhla on erilainen ja niin on myös juhlien valmistelu aina sen näköistä, kuka juhlia tekee, kenelle ja miksi. Juhlien valmisteluista kannattaa oppia nauttimaan, sillä niihin kuluu niin paljon enemmän aikaa, kuin itse juhlaan.

Oikein ihanaa juhlapäivää sinulle! Olitpa sitten juhlimassa tai auttamassa juhlien järjestelyssä.

Juhlatuulella,

Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Ressiä ressiä niin monella. Hauskaa vallan, kun lapsetkin huomaa…
    Tekstissäsi on monelta kantilta ajateltu juhlaa, juhlijaa, vieraita, auttajia….
    Tuntui kuin olisi saanut olla mukana.
    Vallan mainiota viestintää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *