Työ

Ihana, kamala myyntipelko

Joskus ihmisiä karkeasti jaotellaan sen perusteella, miten he suhtautuvat myyntiin. Kuka on myyjä? Käsi ylös! Minä. Minä olen niitä, jotka nostavat kätensä, kun kysytään: Kuka on myyjä. Olen aina pitänyt itseäni myyntihenkisenä, suhtaudun myyntiin intohimoisesti. Paitsi että nyt minua pelottaa.

Ensinnäkin olen nyt synnyttänyt myytäväksi jotakin omaa. Olen käyttänyt yritykseni ja sen palvelujen tuotteistamiseen valtavasti aikaa, luovuuttani, persoonaani ja voimavarojani. Myymäni palvelut ovat minulle tärkeitä ja henkilökohtaisia. On vaara, että saan palautetta palveluistani. Olen jo nyt törmännyt ankeuttajiin. He ovat valmiita ampumaan ideani alas ja vain odottavat, että epäonnistun. On vaara, että jonkun muun mielestä palveluni ei olekaan niin mahtava ratkaisu, mihin itse uskon.

Tunnistan ja tunnustan, että liiketoiminnassa pelko saattaa aiheuttaa katastrofin. Ainakin myyntipelko. Epäonnistuminen tuntuu ikävältä. Se sattuu. Kukapa ei haluaisi välttää epäonnistumista. Mitä voin tehdä? Voin ryhtyä puolustukseen jo ennalta. Valmistautua, harjoitella, lukea kotiläksyjä.

Pelon voittaminen

Myyntipelon, niin kuin minkä tahansa pelon, voi kukistaa siedätyshoidolla. Lääke pelon voittamiseen on myynti ja kokemukset myynnistä. Ja mitä sitten, jos epäonnistun? Tarjoan apuani jollekin, jonka ongelman voin ratkaista. Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Puhelu päättyy nopeasti. Ei synny kauppaa.

Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?

Miten käyttäydyn, kun pelkään? Ainakin nyt kirjoitan peloista. Yritän analysoida sitä, mitä minussa tapahtuu, kun pelkään. Silti minulla ei sen suhteen ole vaihtoehtoja, myynkö vai enkö. Olen tämän analyysini jälkeen vielä parempi myyjä! Miten käyttäytyisin, jos en pelkäisi? Olisin soittanut jo monta puhelua ja sopinut vähintään yhden tapaamisen. Tämä myyntipelko on sellainen pelko, jonka kanssa täytyy vain jaksaa elää. Sen kanssa pitää pärjätä, sitä pitää sietää. Mitäpä, jos ottaisin sen kainalooni ja rutistaisin sitä, kuin ystävää.

Arvaatko, mikä on kaikkein hauskinta? En ole pelkoni kanssa yksin! Aina löytyy toinen yrittäjä, jolla on sama myyntipelko. #Sharing is caring.

Yleensä ihminen katuu sitä, minkä on jättänyt tekemättä. Ei sitä, mitä on tehnyt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

4 kommentti

 1. Susanna says:

  Ah, voin myydä vain, kun en ajattele myyväni, vaan esitteleväni vaihtoehtoja tai olevani avuksi. Kuvittelen että myyjänä minun täytyy olla jokin toinen henkilö, joka kuvitelmissani on… noh, oikea myyjä! Ja jos ajatetlen myyväni, takeltelen sanoissani ja sekoilen. Eli parempi kun en edes ajattele olevani myymässä. 🙂
  – tuhrusorminen yrittäjä

  1. saivo says:

   Kiitos kommentistasi! Juuri näin! Täytyy tiedostaen nostaa päällimmäiseksi ajatus auttamisesta. Siitä, että tekee palveluksen asiakkaalle, kun ratkaisee hänen ongelmansa. Hymysuin päiväänsä jatkaen, HU

 2. says:

  Kiitos rohkeudestasi, avoimesta myyntipelon pohtimisesta. Myös itse ajattelen saman suuntaisesti. Mikä on yhtiöni olemassa olemisen tarkoitus? Vastaus: kaikessa toiminnassa on pyrkimys tehdä asiakas tyytyväiseksi, auttaa häntä ja ratkaista hänen ongelmiansa. Vaikuttaa samalla mahdollisesti myönteisesti myös yhteiskunnan toimintaan, kuten esimerkiksi mahdollisten oikeusprosessien ennalta ehkäiseminen. Ennalta ehkäiseminen on aina paras vaihtoehto.
  Lisäksi arvokasta on myös se, että yrittäjä ja työntekijät voivat toteuttaa itseään tuomalla osaamisensa käyttöön – asiakkaan eduksi, sekä kehittyä niin osaajina kuin ihmisinä. Ja työntekijöillä täytyy olla tietenkin reilu työnantaja, mikä ei valitettavasti ole aina itsestäänselvyys.
  Mutta myyntipelosta vielä – Jonkinlaista myyntipelkoa pitääkin olla, sillä jos sitä ei esiinny lainkaan (”tunnu missään”) on parasta katsoa peiliin ja todeta, että motiivini ei taida olla nyt enää kohdallaan.
  Myynti perustuu luottamukseen ja luottamuksen syntyminen edellyttää tutustumista ja näyttöjä (vakuuttavuutta). Myyntiä tehdään ihmiseltä ihmiselle ja kaikki tilanteet ovat uniikkeja – ainakin mikäli asiakas tai tuleva asiakas otetaan asiakaslähtöisesti (yksilönä) huomioon.

  1. saivo says:

   Hyvää pohdintaa, Hilkka! Olen saanut paljon palautetta tästä aiheesta ja minulle se on kirvoittanut paljon raikkaita ajatuksia! Jäin itsekin vielä pohtimaan sitä, että pelon vallassa voi tehdä outoja asioita, vaikka jälkeenpäin koko reaktio osoittautuisi ylimitoitetuksi. Mutta kuinkahan monta yritystä on perustamatta pelon vuoksi? Voi tsemppiä kaikille myyntipelkoa kohdanneille! Kääntäkäämme eduksemme vireystila, jonka pelko meissä aiheuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *