Koti

Älä usko kaikkea, mitä ajattelet!

Olemme mestareita sepittämään tarinoita, jopa itsellemme! Meillä on toinen toistaan erikoisempia verukkeita olla tekemättä jotakin, jonka ihan varmasti tiedämme olevan meille hyväksi. Miksi emme lähde lenkille, vaikka AINA lenkin jälkeen on hyvä olo?

Valloittava Anna Perho on kirjoittanut minulle kirjan! Hän opettaa ihan konkreettisia tapoja arjen hallintaan. Kun luin kirjaa, minusta tuntui, että Anna on minun ystäväni. Emme tietenkään edes tunne toisiamme, mutta hänen elämänsä kuulostaa hyvin paljon samanlaiselta, kuin minun elämäni. Voi, miten pidän hänen huumoristaan!

Arki on parasta.

Näin lukee keltaisella käpristyvällä tarralapulla, joka on kiinnitetty liesituulettimeen. Herään ajattelemaan, että jos yhtäkkiä sairastuisin vakavasti, niin mitä kaipaisin? Katsoin dokumentin ihanasta kaljusta naisesta. Hän kaipasi hiusten pesua, shampoon ja hoitoaineen laittamista, hiusten kuivaamista pyyhkeellä ja sen jälkeen kostean pyyhkeen kietaisemista turbaaniksi päälaelle. Sitä kaipaa, mitä haluaa. Sitä kaipaa, mitä ei ole.

Pienillä muutoksilla voi aloittaa. Aina ei tarvitse laittaa koko elämää kerralla remonttiin. Mehän joka tapauksessa teemme paljon asioita yhtä aikaa. Laihdutamme, kasvatamme hiuksia, kuntoilemme, huolehdimme kodista, hoidamme lapsiamme, ajattelemme vanhempiamme, luemme, opiskelemme, teemme töitä, suunnittelemme lomamatkoja… Jos näiden kaikkien lisäksi on pitkä liuta tekemättömiä asioita, saattaa tulla stressi. Entä jos käyttäisimme yhtä paljon energiaa arjen parantamiseen kuin lomamatkan suunnitteluun. Olisimmeko sitten onnellisempia?

Mitä Anna minulle opetti?

Kukaan muu ei ota vastuuta minun elämästäni, kuin minä itse. Minun arkeni ei muutu, jos minä en muuta toimintaani. Aikamoisia päivänselvyyksiä, mutta niitä juuri on toisinaan hyvä pohtia. Tilanne SEIS: Still kuva. Listaan kaikki mielen päällä olevat asiat (etenkin stressaavat asiat) paperille. Jo tämä auttaa. Alleviivaan ne asiat, jotka ovat eloonjäämisen kannalta oleellisia ja ryhdy toimimaan ajattelematta sen kummemmin sitä, miltä asiat tuntuvat. Mikä palkinto! Olo on todella tyytyväinen, kun saa asioita tehtyä.

Yhden asian olen oppinut jo paljon ennen kirjan lukemista. Täydellisyyteen on meillä kaikilla vielä pitkä matka. Vaikka rakastan siistiä kotia, en tee asioita liian hyvin. Vaatimukset kodin siisteyden suhteen periytyvät lapsuudesta, viikkosiivoushurmoksesta ja asenteesta, että moppi on laiskan merkki. Olen laskenut vaatimustasoani siivouksen suhteen – eikä kukaan ole siitä pahoittanut mieltään!

Tässä pikku maistiainen sinulle, lue lisää: Perho, A. 2013. Superarkea! Käytännön opas helpompaan elämään. Paasilinna.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *