Koti

Siivous on lahja hyvinvoinnillesi

Olen aina osannut nauttia siitä, että ympärilläni on siistiä. En tiedä onko se kirous vai lahja, etten osaa rentoutua ennen kuin ”paikat on kunnossa”. Tätä ilmaisua äiti käyttää. Häneltä olen oppinut, että koti kertoo paljon asujastaan ja hänen arvoistaan. On kiitollinen ja onnellinen olo, kun saa istua sohvan nurkkaan kahvikuppi kädessä ja vain nauttia työnsä tuloksista.

Voiko olla ihanampaa tunnetta, kun on tehnyt torstai-iltana viikkosiivouksen ja saa nauttia siististä ympäristöstä jo viikonlopun alkaessa? Kimppu kukkia kruunaa puhtaan kodin. Se ei ole vain sitä, että ahertamalla kotitöiden parissa ansaitsisi itselleen myös lepoa – ei. Se on sitä, että kun ympärillä on järjestystä ja tavaroilla on paikkansa, tuo sama ilmiö siirtyy pienemmässä mittakaavassa omaan sisäiseen olotilaan.

Puuhastelu kotona on antoisaa. Se on kevyttä liikuntaa, joka tuottaa itsessään paljon iloa. Siivous voi olla hyvin meditatiivinen kokemus, jos on mahdollisuus uppoutua siihen yksin. Joskus olemme tehneet perheen kanssa supernopean viikkosiivouksen siten, että jokainen saa valita omat suosikkibiisinsä, joiden tahdissa siivotaan yhdessä. Esimerkiksi Ultra Bran tahdissa on niin mahtavaa siivota! Saa laulaa sydämensä kyllyydestä ja tulee puhdasta jälkeä. Vanhat iskelmät toimivat erinomaisesti siivousmusiikkina; kokeilepa vaikka. Laita soimaan Erkki Junkkarisen Kappale kauneinta Suomea ja ala siivota. Siinä kuule murheet häviää alta aikayksikön.

Kesää kohti mentäessä minulla on tapana järjestellä kaappeja. Tänä viikonloppuna on ollut keittiön vuoro. Itse asiassa en halua mitään vuoren kokoista urakkaa ja siksi saatan yhtenä iltana siivota yhden laatikon ja toisena toisen. Siisti laatikko tuo välitöntä iloa heti. Kaikki tavarat löytävät oman paikkansa ja se, jos joku tuo tyydytystä levottomaan mieleen. Äänikirjaa on myös mukava kuunnella samalla kun pyyhkii kaappien pintoja. Kotia siistiessä palkinto on luvassa heti.

Siisti koti on hyvän mielen lähde. Se kertoo minulle omalla kielellään niistä asioista, joita pidän tärkeänä ja voin pienillä asioilla saada uutta ilmettä vaikkapa keittiöön. Kauniit, valkoiset pinnat viestivät minulle levollisuutta ja rauhaa. Juuri nyt minulla on aikaa siivota itse kotini. Tosin en tee sitä yksin, vaan meillä kodin siisteyden ylläpitämiseen osallistuvat kaikki.

Liekö niin, että nyt, kun kotona on viettänyt niin paljon aikaa, on oppinut arvostamaan kodin ja yhteisen tilan merkitystä enemmän? Onkohan niin, että koti syntyykin siitä tunteesta, että on hyvä olla itsensä ja muiden kanssa? On myös aina kunnia-asia päästä toisen kotiin kylään. Silloin näkee, millaisia asioita toiset arvostavat ja millaisista asioista he pitävät.

Ihmeellinen valo

Joskus aamulla, kun herään aikaisin ja aurinko paistaa kaihtimen läpi luoden keittiön kaappiin valoraidat, koen valtavan onnentulvahduksen. Sen tuo minulle valo. Joskus valo on niin pysäyttävä, että sitä seisahtuu tuijottamaan. Vielä en ole pessyt ikkunoita, mutta ikkunoiden pesun jälkeen on luonnonvalon vaikutus entistäkin voimakkaampi.  

Uskon, että siivous vähentää stressiä. Minulle stressiä synnyttää se, jos en ole saanut siivota. Jokainen löytää tässä oman tasapainonsa. Tiedän ihmisiä, joita ei tavaranpaljous häiritse, mutta omassa kodissani tuntuu siltä, että mitä vähemmän tavaraa on esillä, sitä vähemmän tavaraa on myös sikin sokin.

Jos siivoukseen haluaa käyttää mahdollisimman vähän aikaa, kannattaa tehtävät lajitella ja tehdä yksi kerrallaan pois päiväjärjestyksestä. Ei siis niin, että siivoaa huoneen kerrallaan ja siitä ensin pyyhkii pölyt, sitten imuroi jne. vaan koko talosta pyyhkii ensin pölyt, sitten imuroi, sitten sormenjäljet pois kaappien ovista, peilipinnat, lattiat ja lopuksi vessat. Siistiä, eikö!

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

-Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *