Keho Työ

Vain muutos on pysyvää

Kukka1Mitä on muutos?

Elämä on yhtä muutosta. Eikö se ole sitä, ettei jäädä pakoilleen? Eikö se ole sitä, että joku asia on ensin näin, mutta sitten se täytyy saada noin – ja se edellyttää muutosta. Meillä saattaa olla elämässämme menossa monenlaisia muutoksia yhtä aikaa. Kun kohtaamme ihmisiä, heillä on juuri ollut joku ihan mahdoton muutos, josta ovat selvinneet. Tai sitten he ovat keskellä muutosprosessia tai vähintäänkin heillä on juuri alkamaisillaan uusi alku, uusi työ, uusi elämä. Eli onko muutos ainoa pysyvä tila tässä elämässä?

Miten suhtautua muutokseen?

Tätä heräsin miettimään, kun Jukka Hakola oli toteuttamassa työyhteisöpäivämme luento-osuutta. Hän sai minut pohtimaan omaa suhtautumistani muutokseen. Muutos tuo meille aina jotakin uutta ja aika ajoin muutos on välttämätöntä. Oma työyhteisöni on paitsi juuri kokenut valtavan muutoksen, taas keskellä muutosprosessia monella tapaa. Jos tätä vallitsevaa olosuhdetta päättää vastustaa, niin voi olla aika hankala olla. Toinen vaihtoehto on siis hyväksyä muutos ja omalla suhtautumisella yrittää edesauttaa muutoksen onnistumista.

Eihän muutoksen välttämättä tarvitse olla negatiivinen asia! Voisiko olla niin, että joku asia on huonosti ja se täytyy korjata parempaan suuntaan? Silloinhan muutos on ainoa oikea vaihtoehto. Muutoksen kautta saamme lisäarvoa elämäämme ja siitä tulee entistä antoisampaa. Entä jos elämästämme puuttuu jotakin oleellista? Silloinhan tarvitsemme nimenomaan muutosta. Haaveilemalla jostakin tulemme samalla toivoneeksi itsellemme muutosta. Mikä on oma roolimme muutoksessa? Haluammeko itse olla toteuttamassa muutosta, vai tekeekö sen puolestamme joku muu?

Onko se ylipäätään mahdollista, että tyrmäisimme muutoksen. Emme kerta kaikkiaan suostuisi ottamaan sitä vastaan. Jämähtäisimme tähän. Stop! Ei muutosta minun kohdalleni. Haluan asioiden olevan niin kuin aina ennenkin. Onko muutoksessa aina kyse myös luopumisesta? Jätetään jotakin vanhaa taakse ja otetaan tilalle uutta. Muutos saattaa johtaa meidät uuden oppimisen tielle.

Joko muuten olet tutustunut Alivaltiosihteerin Muutosvastarintaan?

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *