Työ

Usko, tahdo jotain, niin se kerran tapahtuu!

Iloitsin siitä, että sain olla mukana Moolin luennolla, jolla Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka otti tiikerinloikan kohti työniloa. Se loikka tuntuu vieläkin luissa ja ytimissä asti. Luento päättyi runoon, josta minun sydämeeni jäi elämään yksi lause: Usko, tahdo jotain, niin se kerran tapahtuu! (Lauri Viita)

Mistä sinä iloitset työssäsi?tiger-1098274_960_720

Monilla on asiat niin kovin huonosti työssä. Mutta tärkeämpää, kuin velloa siinä, mikä on huonosti, on kehittää sitä, mikä on hyvin. Jos nykytilanne ei miellytä, on ainoa tapa miettiä uusia tapoja tehdä työtä. Miten kehittää työtä sellaiseksi, että siitä voi innostua? Minkälaista työn pitäisi olla, että voisin kokea työniloa?

Avaimet täytyy löytää arjen tasolla, niiden täytyy olla juuri siihen omaan yhteisöön sopivat avaimet. Jokaisella on mahdollisuus saada asioita työpaikalla tapahtumaan. Yksi ydinasia onkin se, että ihmiset tulisi saada mukaan työn kehittämiseen. Työ ei kehity, jos sitä kehittää vain johto. Myös työntekijällä on paljon vaikuttamisen keinoja, työyhteisötaidot ja alaistaidot nousevat arvoon arvaamattomaan.

Mitä pitäisi tehdä, että asiat olisivat paremmin?

Mihin kiinnitämme huomiomme, se kasvaa ja rakentaa tulevaisuuttamme. Hyvässä ja pahassa. Jos puhumme keskenämme vain ikävistä asioista, tuo valitusvirsi saa meissä yhä vahvemman jalansijan. Valittaminen on myös aika raskasta, vai oletko samaa mieltä?

Entäpä jos yhdessä miettisimme, mistä koemme iloa työssämme? Ehkä oppisimme toisiltamme ja näkisimme asioita toisin! Tämän jälkeen voimme miettiä, mitä hyötyä tästä olisi työnantajalle ja asiakkaillemme, tai mitä itse voimme tehdä sen eteen, että tuo toiveemme toteutuisi. Mikä estää meitä?

Millä menestymme huomenna?

Emme tarvitse vain ahkeria, älykkäitä ja terveitä vaan innostuneita, sitoutuneita ja oppimishaluisia työntekijöitä. Työpaikallamme työskentelemme me itse, ei se joku muu, joka…

Organisaation aineeton pääoma on merkittävin voimavara, jolla voimme saavuttaa tuloksia. Vaikka meillä olisi kuinka hienot kiinteistöt, jonkun on avattava niiden ovet ja saatava sisälle kävelevä ihminen tuntemaan olonsa tervetulleeksi.

Avuksi työn tuunaaminen?

Jos osaamme tuunata vanhoja tavaroita käyttökelpoiseen kuosiin, miksi emme voisi tuunata työtämme? Tuunaamalla saisimme uutta arvoa työllemme. Kenties työn voisi saada aikaiseksi eri tavoin? On kuitenkin vaikeaa tunnustaa, että omassa toiminnassamme ja ajattelussamme on kehittämisen varaa. Jos saisit kolme työhön liittyvää toivomusta, niin mitä ne olisivat?

Tutkimusten mukaan yhteisöllisyyden edistäminen lisää hyvinvointia työssä. Pienillä askelilla tässäkin asiassa on vain lähdettävä eteenpäin. Täysin toivotonta tilannetta ei ole, kaikilla meillä on jo paljon hyviä käytänteitä. Ensimmäinen askel on tunnistaa ne.

Työhyvinvoinnin laiminlyönnin ja menetetyn työpanoksen hinta on kova.

Oivalluksia:

  • Ilmianna ilo! Voisiko organisaation verkkosivuilla olla ”Ilmianna ilo” -lomake, jolla voisi ilmoittaa työkavereiden työniloa edistävistä tempauksista tai muista hyvistä käytänteistä. Jos puhuisimmekin työkavereista selän takana hyvää? Olisipa mukava aloittaa yhteinen kokous sillä, että parhaat positiiviset ilmiannot tuotaisiin julki ja ihmiset ideoiden takaa saisivat julkisen kiitoksen.
  • Kuvittele tilanne, jossa olet työssäsi niin iloinen, että hypit tasajalkaa! Tai no, ok. Heilautat kättäsi ja toteat pontevasti: JES! Mitä tapahtui? Analysoimalla tätä voit päästä käsiksi siihen, mistä ainakin koet iloa ja onnistumisen tunnetta. Ja sitten tuumasta toimeen, panostamaan siihen, että saisit tehdä tämän uudestaan.
  • Marja-Liisa Mankan jutut eivät ole mitään kukkahattutätien juttuja, vaan perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, joiden takana ovat esimerkiksi tämän luennon osalta mm. M. Seligman, Cohn & Fredrickson, M. Fischer ja M. Csikszentmihalyi.

Jos innostuit, niin aloita vaikka tästä: M-L Manka, M-L Kaikkonen ja S. Nuutinen (2007): Hyvinvointia työyhteisöön: Eväitä kehittämistyön avuksi

Kotiläksy, jonka saimme Marja-Liisalta: Kehu ventovieras huomenna. Nyt minä annan tämän saman kotiläksyn sinulle!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *