Koti

Kesäloman vaikutukset ja niistä kiinni pitäminen

Tiede -lehdessä väitetään, että kesäloman elvyttävä vaikutus voi haihtua jo muutamassa viikossa. Riippuu tietysti lomasta; siitä, miten on saanut levättyä ja palauduttua talven ja kevään jälkeen. Itse koen, että olin todella loman tarpeessa. Nyt olen nukkunut enemmän kuin koskaan ja nauttinut levosta ja viime aikojen lämpimistä säistä täysin rinnoin. En aio päästää loman vaikutuksia pois kovin äkkiä. Yritän pitää niistä kynsin hampain kiinni.

Palautuminen ei ole ollut kovin helppoa. Kävin pitkään ylikierroksilla. Palautumisenhan pitäisi olla sellaista, että oma sekä henkinen että fyysinen tila palaisi jopa kuormitusta edeltävälle tasolle. Ne voimavarat, jotka ovat lopussa, palautuisivat takaisin – jos palautuminen onnistuu. Parasta tietysti olisi, että loman aikana voimavaroja tulisi kerättyä niin paljon, että niitä jäisi jopa yli tulevan syksyn varalle.

Olen tällä viikolla innostunut pitämään itsestäni erityisen hyvää huolta! Olen liikkunut enemmän kuin normaalisti, olen syönyt säännöllisesti ja kohtuullisesti ja tehnyt järkeviä valintoja lautaselleni. Herkutteluja en ole jättänyt, mutta olen vähentänyt niitä huomattavasti ja se tuntuu kyllä heti virkeänä olona. Uskon tosin, että yksi ilta ystävän kanssa auttoi voimavaratankkauksessa aivan erityisellä tavalla. Olen nauttinut elämän pienistä asioista pysähtymällä tärkeiden kysymysten äärelle.

Sanotaan, että miellyttävien asioiden tekeminen edistää loman hyvinvointivaikutuksia. Minulle on ollut tärkeää saada rauhassa ajatella omaa elämääni. Olen tutkiskellut itseäni ja uskon löytäneeni polun hyvään oloon. Tuota polkua pitkin olen nyt taivaltanut jäsennellen ajatuksiani samalla, kun olen touhunnut normaaleja arjen asioita.

Tällä lomalla olen saanut rauhoittua esimerkiksi kuuntelemalla äänikirjoja. Rakastan uimista ja olemmekin käyneet uimassa jopa monta kertaa päivässä. Aamulenkin yhteydessä pulahdus viileään jokeen on niin voimauttava kokemus, että pelkkä ajatus siitä tuo kehoon hyvän olon. Pieni lomamatka kotimaassa virkisti toden teolla ja sai taas kodinkin tuntumaan ihanalta paikalta!

Jessica de Bloom, psykologian akatemiatutkija Tampereen yliopistosta sanoo Tiede -lehdessä, että suunnittelemalla säännöllisesti pitkiä viikonloppuja ja lyhyitä lomia yhden pitkän loman sijaan voi saavuttaa terveen tasapainon työn ja vapaa-ajan välille ja tuntea olonsa elinvoimaiseksi vuoden ympäri. Loman loputtua ja töiden alettua lupaukseni onkin, että pyrin huolehtimaan palautumisesta myös arkena järjestämällä pieniä lomanpoikasia säännöllisesti.

Nyt on vielä viikko aikaa leikkiä ja levätä. Kiitos, kun kuljet mukanani! Ihanaa maanantaita, erityisesti sinulle, joka palasit tänään loman jälkeen työhön! Hengitä syvään. Enää 20 maanantaita jouluun!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *