Koti

Saan voimaa siskoistani

Kuka tietää sinusta kaiken, tuntee juuret, tuntee huolet? 
Ottaa itsellensä puolet, kanssas ollut kaikki vuodet. 

Meitä on tässä kolme aikamoista,
nuorta ja kaunista, upeaa naista.
Elämää täynnä, edessä aikaa, niin samanlaiset – niin erilaiset.
Takana mutkia elämän tiellä, solmuja täällä, solmuja siellä.
Pohjamutia, syviä vesiä, vääriä miehiä – sateisia kesiä.

***

Kirjoitettuna teksti näyttää haikealta. Silti siihen on piilotettuna valtavasti iloa ja kiitollisuutta. Noita solmuja me sisarukset olemme yhdessä aukoneet, meillä on ollut toisemme silloin, kun elämässä on ollut vaikeaa. Olemme olleet läsnä myös juhlahetkissä, juhlia me olemme aina osanneet.

Siskojen kanssa yhteys on taianomainen. Olemme kuin samasta puusta veistettyjä. Sisarussarja, joka on ponnistanut samoista lähtökohdista. Meitä on kolme sisarusta ja yksi veli. Kuopus on jo 30 vuotta. En voi olla päivittelemättä ajan kulua. Elämä on juhla!

Riemurinnat iloiset

Siellä siskot, veikkoset, riemurinnat iloiset. Näin lauletaan Tiedän paikan armahan –laulussa. Tuo laulu kertoo kodista, rauhallisesta, ihanasta kodista. Meitä siskoja yhdistää yhteinen koti. Tosin itse muutin kotoa pois silloin, kun nuorimmainen pikkusiskoni syntyi.  Minulla ja nuorimmalla siskollani on kuusitoista vuotta ikäeroa. Muistan elävästi, kun työnsin kaunista vauvaa vaaleanpunaisissa Emmaljungan lastenvaunuissa. Olin ylpeä siitä, että joku saattoi luulla minua hänen äidikseen.

Kotimme oli kaikkea muuta kuin rauhallinen. Väkeä oli, niin kuin Tuiran asemalla. Koti oli pysäkki, jossa ihmiset kävivät pesemässä pyykkiä ja kääntymässä, lähteäkseen taas reissuun. Tuttuja ja tuntemattomia matkamiehiä kulki meillä kylässä ja edelleen kotonamme käy vieraita lähes joka päivä. Tunnelma on tosin rauhoittunut huomattavasti.

Sisaruus on yksi elämän tärkeimmistä ihmissuhteista. Me kolme olemme päättäneet pitää huolta toisistamme. Toistemme kunnioittaminen lähtee siitä, että tunnemme toisemme ja tiedämme, mitä kukanenkin meistä ajattelee. Tiedämme toistemme vahvuudet ja heikkoudet, suomme toisillemme kaiken sen hyvän, mitä kuka tahansa meistä ikinä haluaa saavuttaa. Olemme valmiita tekemään työtä sen eteen, että oma sisko voi saavuttaa unelmansa.

Järjestimme pikkusiskolle lahjaksi päivän, joka oli täynnä yllätyksiä. Ihania, pieniä hetkiä sisarusten kanssa yhdessä – hemmottelua, kuiskuttelua, rentoutumista ja yhdessäoloa. Jaoimme haaveitamme, kerroimme unelmistamme. Muistelimme lapsuuden kommelluksia. Kirjoitimme kirjeitä tulevaisuuteen. Haluamme vaalia välillämme olevaa rakkautta.

Sisaruudesta

Ei ole sattumaa, että nunnista puhutaan sisar -yhteisönä. Tällöin korostuu paitsi yhteinen asuinpaikka, myös yhteinen arvomaailma ja yhteiset säännöt. Joskus kuulee puhuttavan, että jotakin ihmistä on kohdeltu kuten veljeä tai sisarta. Tällöin tarkoitetaan, että tuota ihmistä on arvostettu ja kuunneltu. Aika usein kuulemme papin suusta sanat: rakkaat sisaret ja veljet. Sisaruus on siis vallan laaja asia, se voi olla henkistä tai aatteellista. Meidän kohdallamme sisaruus on side, jota ei katkaise edes kuolema.

Vaikka vietimme siskojen päivän ja juhlimme nuorinta meistä, jäi jotakin sanomatta.

Sisko ja sen siskot.

Rakas sisko. Tiedä, että sinä olet minulle enemmän, kuin osaan sanoa. Enemmän, kuin ikinä arvaat. Olen tuntenut sinut aina, enkä muista, millaista elämäni oli ennen sinua. Sinä et ole elänyt päivääkään, ettenkö minä olisi ollut olemassa. Minä kuulun elämääsi ja olen onnellinen siitä, että minulla on kaltaisesi sisko. Vaikka olisit kuinka kaukana, olet aina lähelläni. Sinä, sisko rakas olet monen inspiraationi lähde. Osaat yllättää minut, osaat ilahduttaa minua ja saat minut liikuttumaan. Sinä saat minut myös näyttämään hyvältä!

Kun olen kanssasi, minä elän! Ollessamme yhdessä minä oivalsin, että ihmisen kuuluu tehdä sitä, mikä hänelle on kaikkein luontaisinta. Kun hän tätä asiaa pääsee jakamaan maailmalle, siitä seuraa  elämään ihania asioita. Kurkota sinäkin rohkeasti unelmiasi kohti ja muista, minä olen sinua varten!

Sydämelleni nousi vielä pieni asia. Jos jonakin päivänä soimaan itseäni jostakin asiasta, minun kannattaisi miettiä, mitä sinä tuossa tilanteessa sanoisit minulle.

Ja veljeni Leijonamieli – sinä olet minulle rakas!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *