Koti

Pieni hetki voi olla suuri elämys

Usein merkityksellisessä ja tärkeässä hetkessä ei tapahdu juuri mitään. Ja silti tapahtuu kaikki oleellinen. Milloin sinä olet kokenut elämyksen?

Elämyksiä vilahtelee siellä ja täällä. Se mainitaan mainoksissa ja palvelukuvauksissa, siitä puhutaan kaikkialla. Emmehän vain kyllästy koko ilmiöön vain siksi, että niitä tulee ikkunoista ja ovista? Niitä myydään ja niiden yhteydessä puhutaan ”extremestä” ja huikaisevan jännittävistä kokemuksista, jotka saavat kokijansa haukkomaan henkeään. Nykypäivän kiireinen ja suorittava elämäntapa kaipaa kiihkeästi arjen elämysten arvostamista.

Arjen elämyksiä?

Entä jos ottaisimme tämän termin ihan lähelle, hyppysiimme? Katselisimme sitä vähän tarkemmin! Silloin näkökulmaksi sopisi hyvin vaikkapa arki. Se ainakin koskettaa meistä ihan jokaista. Näin vuodenvaihteen jälkeen minä ainakin olen toivonut, että vihdoin alkaisi arki. Sen mukana tulisi elämään taas ryhti ja rutiinit. Vain niitä vasten tarkasteltuna juhla tuntuu juhlalta.

Arki saattaa tuntua joskus tylsältä tai tasaiselta. Monet korostavat, miten tärkeää olisi joskus irtautua arjesta. Oletko ajatellut, että arjessakin on elämyksiä! Mitä eroa näillä arjen elämyksillä on verrattuna esimerkiksi matkailijan kokemaan seikkailuelämykseen? Ei juuri mitään. Elämys on aina yksittäisen ihmisen kokemus. Se on niin henkilökohtainen asia, että ihminen voi jopa kokea suuressa väkijoukossa elämyksen ilman, että kukaan hänen ympärillään huomaa mitään.

Koko tilanteessa, jossa elämys koetaan, on merkityksellistä se, mitä tapahtuma merkitsee kokijalle. Minkä joku toinen kokee elämyksellisenä, voi toiselle olla täysin yhdentekevää.

Arjen elämys on aito elämys

Arjen elämys on aito elämys. Sitä ei ole keinotekoisesti tuotettu millään tavalla, vaan se on tullut kokijalleen yllätyksenä ja merkinnyt hänelle paljon. Arjen elämykset tapahtuvat usein luonnossa tai lähiympäristössä. Ihmisillä on taipumus hakeutua sellaisiin ympäristöihin, joissa heillä on hyvä olla. Näin tiedostamattamme järjestämme elämysten kokemiselle suotuisat olosuhteet. Maisemaelämys on esimerkki yleensä yksin koetusta elämyksestä, mutta hyvin usein elämys voidaan kokea yhdessä tärkeiden ihmisten kanssa.

Elämys on mysteeri

Olen tehnyt elämyksestä graduni ja silti koen sen mysteeriksi. Olen hämmästynyt siitä, miten laajalla alueella elämyskeskustelua käydään. Elämys mielletään positiiviseksi kokemukseksi ja jos ihmisiä pyydetään kertomaan heidän elämyksistään, saadaan hyvin mielenkiintoista aineistoa.

Elämystä ei voi luvata ihmiselle. Olosuhteita voi järjestää suotuisaksi elämyksen kokemisen kannalta, ja jos tunnemme ihmisen, voimme todennäköisimmin saada hänet kokemaan elämyksen. Mitä tästä opimme? Meidän tulisi hyvin tarkkaan oppia tuntemaan ne, joille haluaisimme antaa elämyksen. Meidän tulisi tutustua myös heidän arkeensa ja siihen maailmaan ja kulttuuriin, jossa he elävät. Näin voimme todennäköisimmin ylittää heidän odotuksensa ja tarjota heille elämyksen.

Myös koti on mitä parhain kasvualusta elämyksille.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *