Työ

Onnen neliapilaa etsimässä

Sain olla mukana Arctic Wellbeing – hyvinvointitapahtumassa Rovaniemellä 6.-7.10.2018. Minulla oli kokemus messukävijän roolista edelliseltä kerralta. Enpä olisi tuolloin uskonut, että seuraavalla kerralla saan juontaa koko tapahtuman! Elämä on ihmeellinen seikkailu.

Minulle tapahtuman kohokohta oli Kaarina Määtän inspiroiva luento teemalla Onnen neliapila – miten menestyä työssä ja elämässä. Jos ihminen löytää tällaisen neliapilan, se voi olla hänelle onnenpotku.  Olen niin vaikuttunut tämän valovoimaisen kasvatustieteilijän esityksestä, että olen valmis lähtemään etsimään tuota neliapilaa. Halusin tiivistää Kaarinan viestin, sillä tiedän aiheen kiinnostavan myös sinua.

Kaarina Määttä on ohjannut 75 väitöskirjaa, se on varmasti Suomen ennätys. Määttä korostaa sitä, että mitään suurta ei saa helpolla.

– Olen päässyt läheltä seuraamaan sitä, miten ihminen pääsee sellaisiin huippusuorituksiin, joihin hän ei itsekään ensin olisi uskonut yltävänsä, Määttä toteaa.

Tässä lähtökohdassa on jotakin merkityksellistä. Kaarina Määtällä on valtava määrä tietoa siitä, miten ihmisen osaaminen voi kehittyä huippuunsa ja millaisia asioita liittyy siihen, kun ihminen tavoittelee jotakin suurta.

Apilan lehdet

Kaarina Määttä piirsi silmieni eteen neliapilan. Siinä on neljä sydämen muotoista lehteä: myönteiset tunteet, hyvät ihmissuhteet, riittävä itsearvostus sekä osaaminen ja onnistuminen. Ken tämän neliapilan löytää, sen huolellisesti tallettakoon tärkeään paikkaan. Hänellä nimittäin on käden ulottuvilla kaikki hyvän elämän edellytykset ja näin ollen mahdollisuudet myös olla onnellinen.

Piirretäänpä silmien eteen lehti kerrallaan tämä neliapila. Ensin piirretään myönteisten tunteiden lehti.

– Ilo, tyyneys, turvallisuus, optimismi – ihmisen taito nähdä asiat positiivisesta näkökulmasta. Nämä myönteiset tunteet vapauttavat, ne laskevat stressihormonien määrää ja ovat tunnetason voimavaroja, Määttä kuvaa.

Silloin, kun ihminen kokee valtavan menetyksen, puhutaan surutyöstä ja siitä, miten tärkeää surun käsitteleminen on.

 – Mutta puhutaanko koskaan ilotyöstä? Myönteisille tunteille harvoin etsitään syitä tai selityksiä. Emme oikein osaa kuvitellakaan, miten tärkeitä ja merkityksellisiä myös nämä iloa tuottavat asiat elämässämme ovat, Määttä kertoo.

Sitten piirretään toinen, hyvien ihmissuhteiden lehti. Jokainen tarvitsee läheisiä ihmissuhteita. Erityisesti tässä ajassa, kun ihmisten keskinäinen kanssakäyminen vähenee, nousee sosiaalisten voimavarojen merkitys arvoon arvaamattomaan.

– Ihminen ei ole mitään ilman muita, Kaarina Määttä korostaa.

Pysähdytään hetkeksi Kaarinan lempitutkimusaiheen, rakkauden eteen. Tarkastellaan sitä, millä tavalla suhdetta toiseen ihmiseen voi vaalia. Ihmissuhteet saa kukoistamaan tekemällä rakkauden taikoja. Millainen paikka tämä maailma olisikaan, jos kaikki ihmiset tekisivät juuri näitä taikoja!

Rakkauden taiat

  1. Saa hänet säteilemään

Tee kaikkesi, että ihminen lähelläsi säteilee! Kannusta häntä, kehu ja kiitä! Puhu hänestä hyvää muille. Auta häntä pääsemään parhaimpaansa.

  1. Tee itsesi korvaamattomaksi hänelle

Palvele häntä arjen pienissä hetkissä. Tutustu häneen niin hyvin, että tiedät, mistä hän nauttii. Anna hänen nauttia sinusta. Käytä omia lahjojasi hänen hyväkseen.

  1. Ota hänet mukaan omiin unelmiisi

Kun mietit tulevaisuuttasi, mieti sitä suhteessa häneen. Kerro hänelle haaveistasi ja liitä myös hänet niihin vahvasti.

  1. Kevennä hänen vastoinkäymistensä taakkaa

Auta häntä, kun hänellä on vaikeaa. Kuuntele häntä ja tarjoa apuasi. Keksikää yhdessä ratkaisuja.

  1. Laadi osavuosikatsaukset myös ihmissuhteessa

Aika ajoin on hyvä pysähtyä sen äärelle, mikä on hyvin ja mitä pitäisi tehdä paremmin.

Piirretäänpä sitten jo kolmas lehti!

– Tämä on riittävän itsehallinnan ja itsearvostuksen lehti. Siinä kulkee sisällä kaikki älylliset voimavaramme, sillä hyvällä itsehallinnalla ja tahdonvoimalla ihminen kykenee etenemään ja saavuttamaan vaativankin tavoitteen, Kaarina Määttä kertoo.

Tärkeä osa älyllisillä voimavarojamme on sisäinen motivaatio. Vastoinkäymisten ei saa antaa masentaa meitä täysin.

Vasta neljäs lehti tekee apilasta onnen apilan. Neljännellä lehdellä lepäävät osaaminen ja onnistuminen.

– Tämä on toiminnan alue. Ihmisen elämän vahvuus on se, että hän saa tehdä niitä asioita, joita osaa. Hän voi päteä, toteuttaa itseään ja omaa lahjakkuuttaan, luoda ja ansioitua.

Kaarina Määtän mukaan parhaimmillaan ihminen voi kokea työn iloa tempautuessaan taitavaan osaamiseen ja kehittyessään sellaiselle tasolle, jossa hän on valmis ponnistelemaan omien kykyjensä rajoja koetellen.

Elämä lupauksia täynnä

Jokaisen ihmisen elämässä on mahdollisuuksia. Myönteiset voimavarat ja vahvuudet eivät ole vain joidenkin onnekkaiden yksinoikeus, vaan kaikilla ihmisillä on edellytyksiä oman elämän hallintaan. Ihmisen omat inhimilliset voimavarat ovat tärkeitä avaimia onneen ja hyvinvointiin.

Kaunis kiitos, Kaarina Määttä! Olen onnellinen siitä, että sain kuulla esityksesi Arctic Wellbeing –tapahtumassa! Sinä olet täynnä myönteistä energiaa, olemuksesi huokuu iloa ja välität sitä myös muille – se on paljon se!

Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *