Koti

Miksi lapsi leikkii?

Lapsi leikkii hänelle tärkeitä asioita.
Lapsi leikkii hänelle tärkeitä asioita.

Leikin arvostus kasvaa. Ehkä se johtuu siitä, että digitalisaation mukanaan tuoma murros tuo lapsillekin niin paljon virikkeitä, että heidän on vaikea itse keksiä leikkejä. Tavalliset leikit jäävät näiden visuaalisesti vaikuttavien medialeikkien varjoon. Lapsen itse keksimä leikki on tärkeää. Leikin kautta lapsi oppii, tutustuu ympäröivään maailmaan ja keksii hauskoja tapoja käyttää kehoaan.

Lapsi oppii muista

Ihan pikkuinen vauva katsoo äitiä. Äidin suu kääntyy hymyyn. Pian vauva oppii hymyilemään takaisin. Siitäkös äiti ilahtuu! Hän muuttuu silmin nähden iloiseksi vauvan hymystä. Vauva hymyilee enemmän – ensimmäinen hauska leikki on syntynyt. Vauva osaa leikkiä, koska hän haluaa oppia lisää äidistä. Luonnostaan utelias pikkuinen ilahtuu erilaisista äänen väreistä, lauluista ja hellittelyleikeistä. Edelleen vanhempana leikkiessään yksi tärkeä aspekti on se, että leikin kautta lapsi oppii toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Lapsi oppii kehostaan

Pieni vauva köllöttelee selällään ja heiluttelee käsiään ja jalkojaan. Mikä ilo, kun hän oivaltaa, että hetkinen, nämähän ovat minun varpaat! Hän oppii pian oman kehonsa kautta tarttumaan tavaroihin ja eräänä päivänä hän osaa taputtaa, istua ja liikkua yhä enemmän. Yhtä lailla isompana leikkiessään hän oppii koko ajan asioita omasta kehostaan.

Lapsi oppii tunteista

Vauva itkee. Hänellä on nälkä. Tai äiti poistui näköpiiristä. Äitiä ei ole, jos hän ei ole lähellä. Itku tuo äidin pian takaisin. Heti helpottaa. Pieni lapsi saattaa itkeä myös siksi, että joku toinen itkee. Hauskat ilmeet ja höpöttelyt saavat vauvan nauramaan. Lorun lopussa oleva yllätys opitaan pian ja lapsi oppii säätelemään tunteitaan. Leikki opettaa lapsille tunteista ja isompienkin lasten leikeissä on yhtä lailla koko tunteiden kirjo läsnä.

Lapsi oppii ympäristöstä

Pikkuinen, vastasyntynyt vauva on ihmeissään. Ajattelepa omalle kohdallesi: Kaikki on uutta. Et ole ikinä tavannut ketään aikaisemmin. Jokainen tila on uusi tila, kaikki äänet ovat uusia. Vauva tuntee turvalliset äänet ja aistii koko ajan ympäristöään. Leikin avulla lapsi tutustuu ympäristöönsä. Ja näin on isompienkin lasten kohdalla. Ympäristö laajenee pikkuhiljaa ja lapsi oppii asioita tutustumalla ympäristöönsä.

Lapsi oppii elämästä

Lapsi oppii leikin kautta kaikkea mahdollista! Pallo pyörii ja sen päällä ei meinaa pysyä mitään. Muki kaatuu ja maito leviää pöydälle. Kangas kastuu vedestä ja vie aikansa, ennen kuin se kuivuu. Lapsi oppii asioita elämästä leikin kautta. Leikki ei tietenkään ole ainoa tapa oppia, mutta leikin avulla maailma on niin paljon hauskempi!

Meillä kasvattajilla on tärkeä tehtävä lasten leikkien mahdollistajina. Se ei tarkoita sitä, että kun lapset leikkivät, voidaan jättää kaikki muu tekemättä vedoten siihen. Se tarkoittaa sitä, että meidän tulee itse oppia lasten leikeistä. Seurata ja dokumentoida näitä leikkejä, keskustella niistä lapsen perheen kanssa ja pohtia, minkälaisia rooleja lapsi leikissä ottaa. Opimme lapsesta valtavasti vain seuraamalla hänen leikkiään. Etuoikeutettuja ovat ne, jotka saavat leikkimisestä palkkaa!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *