Työ

Löytöretkeilijä Rovaniemellä!

Löytöretkeilijä, valokuvaaja Patrick ”Pata” Degerman vieraili tänään Rovaniemellä, kun Starttipaja ja Yrittäjyyskoulu järjestivät Lapin ammattiopistolla Yrittäjäpäivän. Yleisö kuunteli tutkimusmatkailijaa hiirenhiljaa. Pata kannusti yrittäjyyttä opiskelevia rohkeasti toteuttamaan unelmiaan.

Pata kertoi tarinaa henkeäsalpaavista tilanteista Etelämantereella, hengenvaarallisissa olosuhteissa.

Mitä Pata opetti?

Unelma: Valloittaa Etelämanner. Rahaa: Ei ole. Piti hankkia sponsoreita, mutta miten? Pelkkä sähköpostin lähettäminen vie viestin tehosta liian suuren osan. Sähköpostiin on niin helppo jättää vastaamatta tai nopeasti kieltäytyä ehdotuksesta. Kannattaa buukata käynti.

Jos en kysy mitään, en saa mitään.

Jokainen buukattu käynti opetti jotakin. Oli turha mennä puku päällä kovat kaulassa vakuuttamaan, että aikoi viettää erämaassa viikkoja. Piti kerätä uskottavuutta, harjoitella myyntipuheita, tulla tyrmätyksi, oppia kuulemaan ei. Saada noista kahdesta vokaalista voimaa ja uskoa, että nyt se tanssi vasta alkaa. Nämä olivat vasta ensimmäiset askeleet. Ensimmäisen ”ein” jälkeen lähestytään mahdollista yhteistyökumppania eri tyylillä ja eri taktiikalla. On pakko olla sinnikäs, jos haluaa saavuttaa tavoitteensa.

Jos ei kenellekään kerro mitään, kukaan ei saa koskaan tietää.

Palavereihin kannattaa aina mennä tarkka-ampujameiningillä. Tutustu yhteistyökumppaniisi etukäteen. Jos saat etukäteen selville, mistä tapaamasi henkilö tykkää, ja kytket oman asiasi siihen, olet askeleen pidemmällä. Myyntipuheet harjoitellaan etukäteen. Se, miten erotut, näkyy silmistä!

Jos tekee jotakin vaikeaa, kannattaa harjoitella.

Vaativat projektit vaativat yhteistyötä. Miten yhteistyötä voi harjoitella? Oppimalla parhailta ja ottamalla nämä yhteistyökumppaneiksi. Pata sai opettajakseen NASAn, jossa todellakin treenataan tiimityön taitoja ennen avaruuteen menoa.

Innovatiivisuus on päivän sana. Asioiden ideointi onnistuu porukassa paljon paremmin, kuin yksin. Yksi sanoo näin, toinen keksii siihen jotain lisää, kolmas jatkaa siitä jne. Kukaan ei yksin olisi keksinyt niin luovaa ja toimivaa lopputulosta, mihin hyvä ryhmä pääsee yhdessä.

Yhteistyö ei tule itsestään vaan se luodaan.

Ja kaikki tämä oli punottu huikeiden tarinoiden ympärille! Olisin voinut kuunnella Pataa vaikka kuinka kauan!

Mutta ettei tämä  nyt menisi aivan liian helpon kuuloiseksi, saimme konkreettisia esimerkkejä myös siitä, miten joskus täytyy tehdä paskoja juttuja. Koko luennon punainen lanka punoutui sen ympärille, että ei kannata antaa periksi. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori oivalsi, että yrittäjyys voi olla hauskaa! Koko ajan oppii uutta. Tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, saa tehdä mitä haluaa. Kuten minä tänään, tapasin löytöretkeilijän Rovaniemellä!

Jos ei tehdä mitään, ei tapahdu mitään.

Ja vielä yksi juttu.

Jos lepää tarpeeksi ja syö hyvin, on helpompi olla innovatiivinen ja luova.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *