Keho

Firstbeat -mittaus kannustaa liikkumaan ja lepäämään

Koen olevani elämäni kunnossa. Takana on elämäntaparemontti, jonka myötä ruokavalio on löytänyt uusia uomia ja liikunnasta on tullut tärkeä osa hyvän olon ylläpitämistä. Halusin kokeilla, mitä Firstbeat -mittaus kertoo minulle tilanteestani.

Ennen testiä tein kyselyn, jossa arvioin oman hyvinvointini tilaa. Kyselyssä kysyttiin mm. liikunko mielestäni riittävästi, onko liikunta sellaista, että se kohottaa kuntoani, syönkö terveellisesti ja käytänkö alkoholia kohtuudella. Oma tilanteeni on se, että liikun todella paljon, sillä jokapäiväisten aamulenkkien lisäksi teen viikolla vielä muitakin treenejä, yleensä ihan sen mukaan miltä tuntuu. Välillä se on kahvakuula, välillä taas juoksulenkki. Muutama hiihtolenkkikin tälle talvea on mahtunut.

Pian sain kotiini postitse pienen mittarin, jossa oli kaksi läpyskää, jotka kiinnitettiin iholle. Toinen sydämen kohdalle ja toinen solisluun alle. Mittari oli kevyt ja pysyi hyvin kiinni ns. laastarin tapaisilla teipeillä, jotka vaihdettiin aina suihkun jälkeen. Mittaria ei käytetty suihkussa eikä saunassa, mutta muutoin se kulki mukanani kolme vuorokautta mitaten jatkuvasti sykettä ja sen vaihtelemista.

Testi lupaa analyysin omasta hyvinvoinnista. Tämän analyysin perusteella opin paremmin hallitsemaan stressiä ja palautumaan sekä liikkumaan oikein. Tavoitteena on löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välille samoin kuin kuormituksen ja levon välille sekä tunnistaa omat vahvuudet ja kehityskohteet. Stressi ei ole vain huono asia, eikä tavoitteena olekaan täydellinen stressin puuttuminen vaan riittävä palautuminen. Stressi on vain vireystilan nousua, se voi olla joko positiivista tai negatiivista.

Palautuminen on todella tärkeä asia ja sen aikana elimistö rauhoittuu. Yöuni, tauot ja rauhoittavat hetket päivällä voivat olla palauttavia jaksoja.

Hyvät tulokset motivoivat liikkumaan

Sain todella hyvät tulokset mittauksesta. Analyysin kokonaispisteet minulla olivat 82/100, kun keskiarvo mittauksen tehneillä on 55. Stressin ja palautumisen tasapainoni oli hyvä, 64/100, kun ikäluokassani keskiarvo on 53. Unen palauttavuuteni oli vieläkin parempi, 80/100, kun ikäluokkani keskiarvo on 57. Liikunnan terveysvaikutukset ovat 100/100, eli sain maksimaaliset liikuntapisteet. Kuntotasoni voisi silti olla parempi liittyen maksimaaliseen hapenottokykyyn. Se nousisi kestävyysliikunnalla ja pitkillä harjoituksilla.

Testi vahvisti käsitystä siitä, että minun keholleni sopii aamuliikunta. Samoin uneni on hyvää ja palauttavaa. On ilo myös huomata, että nukun aika paljon, yli 8 tuntia vuorokaudessa. Palautuminen alkaa heti, kun menen sänkyyn. Minulla on tapana kuunnella äänikirjaa – ja myös yleensä nukahdan siihen. Tuo äänikirjan kuunteleminen oli mittausten mukaan palauttavaa.

Minun olisi hyvä saada arkipäiviini palauttavia tilanteita, eli kannattaisi paremmin tauottaa työpäivää. Olisi hyvä pitää selkeä ruokatauko ja vaikkapa vartin kävely ulkona ruoan päätteeksi. Samoin työtä olisi hyvä tauottaa myös iltapäivällä, edes totaalinen 10 minuutin irtiotto päätetyöskentelystä ja taas jaksaisi ihan uudella energialla. Tämä parantaisi minun jaksamistani entisestään. On upeaa huomata, että voin vaikuttaa hyvinvointiin liittyviin asioihin.

Mittaus vahvisti sitä, mitä tiesinkin omasta kehostani ja suunnittelen, että toteuttaisin mittauksen uudelleen reilun puolen vuoden päästä. Muutaman kuukauden hiihtoharjoittelu varmasti vaikuttaa juuri hapenottokykyyn ja kuntotasoon. Ymmärsin, että käsitys omasta tilanteestani oli realistinen. Minun mittaukseni toteutti rovaniemeläinen Kasvuketju ja sieltä yrittäjä Tarja Taavo. Kaikki tapahtui sähköisesti, sovellus oli helppokäyttöinen ja tulosten läpikäymiseen soveltui hyvin Teams -alusta. Suosittelen First Beat -mittausta kaikille hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Liikkuvaa viikkoa toivottaa Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *