Koti

Escape Room ja lasten parhaat tuparit

Tytöt halusivat järjestää oman luokan tytöille tuparit eli tupaantuliaisjuhlat. Juhlien ohjelmaa on mietitty pitkään ja hartaasti ja kaikki yksityiskohdat tarjoiluja myöten suunniteltiin itse. Suklaamuffinssien leipominen oli molemmille tytöille mieluisaa puuhaa. Tietysti molempien piti saada itse leipoa omiin juhliinsa tarjottavat.

Kaikki luokan tytöt saivat kutsun juhliin. Oli mukava saada kutsua meille vieraita, kun pienessä asunnossa ei kovin monelle kaverille ollut tilaa. Yksi tärkeä syy tupareiden järjestämiseen oli kuitenkin se, että minä pääsin tutustumaan tyttöjen kavereihin. Niinpä halusin myös mukaan leikkeihin. Haluan jakaa kanssanne yhden ohjelman, josta voisi tarvittaessa toteuttaa aikuisten tupaantuliaisjuhliin mahtavan ohjelmanumeron.


Escaperoom

Juhlijat jaetaan 4-5 henkilön joukkueisiin. Escape Room oli Huldan juhlissa hänen huoneesaan ja Hildan juhlissa hänen huoneessaan. Ryhmä kerrallaan menee huoneeseen ja seikkailu voi alkaa. Ryhmille otetaan aikaa, ajatus on, että huoneesta pitäisi päästä pois mahdollisimman nopeasti.

Leikin vetäjä antaa ohjeen, että ryhmän tuli etsiä huoneesta matkalaukku. Laukku löytyikin aika nopeasti, ja sen sisältä löytyi lappu: ”Pahoittelen, mutta tämä on väärä laukku”. Kun toinen laukku löytyi, se olikin lukossa. Laukussa oli numerokoodillla varustettu lukko. Miten tuo lukko saataisiin auki?

Ryhmä yritti ratkaista ongelmaa ja katsoessaan tarkkaan ympärilleen, löysivät pieniä paperilappuja ympäri huonetta piilotettuna. He keräsivät niitä yhteen paikkaan ja yhdessä lapussa olikin matkalaukkuun sopiva vihje: ”Laukun koodi on Aku Ankan rekisterinumero”.

Kun laukku saatiin auki, sen sisältä löytyi pienempi matkalaukku, jonka sisältä löytyi lukollinen päiväkirja! Miten tämä lukko saataisiin auki? Koska avainta ei löytynyt mistään, keksi joku lapsista tiirikoida lukon piilopinnillä. Ja lopulta lukko aukesi.

Päiväkirjan sivuille avautui teksti:

Hei!

Tervetuloa Espape Roomiin! Mukavaa, että olette päässeet tähän asti! Teillä on joukkueena tavoitteena selvitä täältä ulos mahdollisimman nopeasti. Tehtävänne ovat:

  1. Yrittäkää selvittää sivu Rubiikin kuutiosta. Jos saatte tehtyä kaksi sivua, saatte bonuspisteen.
  2. Etsikää huoneesta puupalikat ja tehkää niistä mahdollisimman korkea torni
  3. Etsikää huoneesta Legolaatikko ja rakentakaa Legoista talo.
  4. Etsikää lappuja ja muodostakaa niistä lause. Vihje: Ensimmäisessä sanassa on iso alkukirjain ja viimeisessä lopetusmerkki.

Ja niin ryhmän jäsenet lukivat ohjetta ja ratkoivat tehtäviä yksi kerrallaan. Onnistumista juhlittiin kunnon läpsyllä ja kaikilla tuntui olevan silmin nähden hauskaa. Lapset ratkoivat ongelmia yhdessä, he jakoivat tehtäviä ja kannustivat toisiaan. Lopulta he yhdistelivät pienistä paperilapuista lauseen, joka kuului: ”Olette läpäisseet tehtävän ja nyt pääsette ulos.

He ryhtyivät heti ideoimaan myös lisää erilaisia, sopivia tehtäviä uusiin Escape Roomeihin, joita tulisivat toteuttamaan myöhemmin. Tämän Escape Roomin ohjelmasisällön ideoi Hulda.


Uskomaton yllätys

Olin pyytänyt myös aikuisia kahville sitten, kun tulisivat lapsia hakemaan. Yksi aikuisista näytti todella tutulta, mutten heti saanut kasvoja mieleeni, mistä tuntisin tuon naisen. Pian selvisi, että olimme lapsuuden kavereita! Juuri silloin, kun olimme tyttärieni ikäisiä, olimme leikkineet yhdessä Someroharjulla. Meillä oli omat, ihan vastaavat leikit Someroharjun metsissä taskulamppujen kanssa. Silloin emme tosin tienneet Escape Roomista mitään. Mutta muistan tunnelman, miten leikimme kirkon rottaa ja muita hauskoja leikkejä pitkälle iltaan isolla porukalla.  

Elämä on meitä kuljettanut sinne ja tänne – ja nyt tyttäremme ovat samalla luokalla koulussa! En malta odottaa, milloin kohtaamme uudelleen. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Lapset kertoivat minulle, että vanhan tavan mukaan tupaantuliaislahjaksi tuotaisiin suolaa ja leipää. Näihin tupaantuliaisiin ei lahjaa oltu toivottu, mutta silti lapset saivat pieniä lahjoja, joista iloitsivat kovasti. Minulle aikuisena on paras lahja se, kun lapseni silmät loistavat tyytyväisenä hauskoista tupareista.


Koti.

Ollapa paikka, jossa on hyvä olla. Johon ystävänkin on hyvä tulla.

Paikka, jossa voi hengittää, levätä ja elää. Silloinkin, kun ei jaksaisi enää.

Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *