Onnellisuuden tavoittelu korostuu tässä maailmassa, jossa sosiaalisen median ikkunasta avautuu ihmisten ”tähtihetkiä”. Selaamalla somen uutisvirtaa näemme ihmisten elämästä jonkun puolen, pieniä välähdyksiä ihmisten kokemuksista. Siinä saattaa liian helposti alkaa ajatella, miten tavallista oma elämämme on. Yhtä lailla sieltäkin voi löytyä ilon hetki, jonka haluaisit jakaa toisten kanssa.
Joillakin ihmisillä on taito nähdä asioista positiivinen puoli. He eivät kiellä sitä, että elämässä on ihan yhtä paljon alamäkiä kuin ylämäkiäkin, riippuen siitä, mistä kohtaa tätä mäkeä katsomme.
Hyvä, huono alamäki
Tuo alamäki on muuten mielenkiintoinen juttu! Alamäki voi olla iloinen asia – jos on vaikkapa hiihtämässä hurjan rankassa maastossa, on mahtava päästä välillä kunnon alamäkeen. Toisaalta alamäki voidaan nähdä negatiivisena asiana esimerkiksi liiketoiminnassa. Kuka sitä nyt haluaisi firmansa alamäkeen syöstä, huonompaan suuntaan siis.
Mitä hyötyä sitten on positiivisesta ajattelusta? Tämähän on ensinnäkin mielialakysymys. Etsimällä asioista hyviä puolia, pysyy paremmalla mielellä. Jokainen on varmasti kuullut henkilöstä, jolla on taito nähdä vaikeissakin tilanteissa hyviä puolia. Pekka Hyysalon tarina on yksi hyvä esimerkki siitä, mikä merkitys voi olla positiivisella ajattelulla.
Myönteinen ajattelu voi olla voimavara, jota hyödyntämällä saa asioita enemmän aikaiseksi. Kaikilla meillä on kokemus siitä, miten pahalla tuulella on vaikea edistää yhtään mitään. Voiko ajatella niin, että jos voimme hyvin, on helpompi ajatella asioista positiivisesti. Entä niin, että jos meillä on paha olla, näemme mörköjä enemmän? Oli miten oli, meillä ihmisillä on mahdollisuus ohjata omaa ajatteluamme positiivisempaan suuntaan.
Miksi?
Kun mieliala pysyy hyvänä, on sillä yhteys parempaan jaksamiseen. Positiivinen mieliala auttaa keskittymään paremmin (mm. Seligman). Jos on tarvetta ideointiin ja luovuuteen, kannattaa tietoisesti harjoitella positiivista ajattelua. Jos sinulla on projekti, johon olet päättänyt tarttua ja suhtaudut siihen positiivisesti, on onnistuminen todennäköisempää kuin jos olet varma huonosta lopputuloksesta.
Miksi sitten on niin paljon negatiivisesti ajattelevia ihmisiä? Ketä he oikein ovat, kun harva kuitenkaan tunnustaa sellainen olevansa? Omaa asennetta voi lähteä parantamaan ainoastaan itsestä käsin. Ajattelethan varmasti itsestäsi positiivisesti?
En väitä, että kaikkien kannattaisi aina olla positiivisia. Kriittiset äänet saavat usein meidät innostuvat idealistit ymmärtämään elämän realiteetit. Olennaista on se, että tiedostaa, mikä voima on omilla ajatuksilla ja niiden suuntaamisella. Tietenkään koko maailman ei kuulukaan muuttua positiiviseksi. Se vasta kamalaa olisi! Positiivisuutta ei voi tuntea aina ja jatkuvasti.
Positiivisuus on eteenpäin katsomista enemmän kuin peräpeiliin tuijottamista. Positiivisuus on yrittämistä ja iloitsemista pienistä asioista. Positiivisuutta ei kuitenkaan voi löytää pakottamalla. Emme voi pakottaa itseämme ajattelemaan myönteisesti elämästä.
Jos positiivisuus on elämästäsi kadoksissa, kokeile näitä vinkkejä:
Kolme vinkkiä positiivisuuteen
- Lähde luontoon. Pienikin ulkoilutuokio metsässä saa stressitasosi laskemaan ja olotilasi kohentumaan. Hengitä syvään ja anna ajatusten tulla ja mennä.
- Sytytä tulet. Kun katsot elävää tulta, on siinä vaikeaa olla negatiivinen. Jos sinulla ei ole takkaa, hankkiudu yleiselle laavulle tai retkipaikalle.
- Jos näet jonkun toisen tekemisessä positiivisen puolen, sano se hänelle! Anna hyvää palautetta silloin, kun siihen on aihetta.
Hei, nyt on helmikuun ensimmäinen maanantai! Kevät kurkistelee ihan nurkan takana!
Valoisia päiviä toivottelee Harriet