Koti

Ensitreffit Prahan kanssa

Pieni lomanen Prahassa teki hyvää sielulle ja sydämelle. Praha on kaupunki, jossa olen aina halunnut käydä ja nyt tuo unelma on toteutunut. Oli onni saada ystävät Petri ja Jaana, leikkisästi Petr ja Jana matkaoppaaksi. He ovat käyneet Prahassa jo viitisentoista kertaa ja jakoivat nyt parhaat vinkkinsä kanssamme. Onni on myös pikkusisko, joka otti lapset loman ajaksi hoitoon.

Lentokenttä on puhutteleva paikka. Se on kuin elämä pienoiskoossa. Kun siellä istuu ja odottaa omaa lentoaan, on aikaa tarkkailla ympärillä olevia ihmisiä. Näen itkevän naisen. Kenties kaipaa jotakin, onko menossa hautajaisiin? Vai itkeekö hän ilosta? Nuoret kuuntelevat musiikkia, ainakin päätellen kehon liikkeistä ja rytmistä, jota käsi rummuttaa polvelle. Heitä on useampi lähdössä jonnekin. He ovat yksin, eristäytyneinä kuulokkeiden kautta omaan maailmaansa. Silti he ovat yhdessä. Vaihtavat katseita ja ovat tyytyväisen näköisiä. Näen vanhan parin. He pitävät toisiaan kädestä kiinni ja hymyilevät. Minne lie heidän matkansa käy. Ehkä viettävät merkkipäivää yhdessä. Oli miten oli, kaikki ovat menossa jonnekin. Niin kuin mekin, vain aikuisten kesken.


Parasta Prahassa

Kafka-museon pihalla sijaitseva patsas.

Praha kutsuu meitä ensimmäisen kerran. Emme ole ennakkoon suunnitelleet mitään, mutta olemme Petrin ja Jaanan kanssa viettäneet yhden illan kuunnellen tarinoita tuosta vanhasta Euroopan kaupungista, jossa on toinen toistaan kauneimpia rakennuksia ja kapeita, mutkittelevia katuja. Petrillä ja Jaanalla oli hyviä ehdotuksia siitä, mitä voisimme lomalla tehdä.

Parasta onkin vain kävellä mukulakivikaduilla ja ihmetellä kaunista arkkitehtuuria. Nähdä vihreät puistot ja kukkivat syreenit, aistia ihania tuoksuja, joita tulvahtelee kaduille tavernoista ja ravintoloista. On mahtavaa istahtaa siihen paikkaan, mikä hyvältä tuntuu. Nauttia kaikessa rauhassa kylmä juoma ja jatkaa taas matkaa.

Majoituimme Prague City Apartmentsin huoneistossa, joka oli kerrassaan upea. Ensimmäisen kerran olin asunnossa, jonka ikkunasta näkyi linna ja silmänkantamattomiin punaisia kattoja. Rakastan kattoja ja sitä, että voin nähdä kauas. Asunto oli todella hyvällä paikalla, Karolina Svetlellä ja siellä oli kaikki, mitä toivoa saattaa. Huoneisto oli tehty ullakolle, uskomattoman hieno ja siisti paikka lomaa varten. Yövalaistu linna piirtyy mieleeni, kun suljen silmäni. Hiljaisuus ja lepo, niistä saimme nauttia todella paljon. Menimme ajoissa nukkumaan ja myös päiväunet kuuluivat jokaisen päivän ohjelmaan.

Suosikkiravintolakseni nousi Indian Jewell, Tynin kadulla, Tynin kirkon lähellä. Palvelu oli loistavaa, johtui tietysti myös siitä, että ystävämme ovat vuosikausia käyneet kyseisessä ravintolassa ja saavat täten aivan erityiskohtelua. Mutta ruoka oli niin taivaallista, etten voi sitä sanoin kuvata. Myös Kogosta ja Pasta Fresca -ravintoloista saimme erinomaista ruokaa ja palvelua!

Kellot. Niitä on Prahassa paljon. On aikaan viittaavia ravintoloita ja matkamuistomyymälöissä toinen toistaan ihmeellisempiä kelloja. Kuuluisin kello on jo 1400-luvulla tehty astronominen kello, joka on vanhankaupungin aukiolla raatihuoneen seinässä. Tasatunnein tuo kello kerää tuhansia ihmisiä sen luokse ihmettelemään, kun luukut aukeavat ja kellon sisältä marssii kaksitoista apostolia esiin. Tahtia pienellä tiu’ulla lyö kuolema. Lopuksi kukko kiekaisee. Eikö olekin niin, että ihmisen elämästä häviää tunti kerrallaan? Ja lopulta kuolema niittää.

Kävimme myös jo keskiajalla perustetussa Prahan linnassa ja yritimme päästä Pyhän Vituksen katedraaliin, mutta jono sinne oli satoja metrejä pitkä, joten jätimme tällä kertaa väliin. Iloitsin siitä, että niin monet ihmiset halusivat kirkkoon! Sää suosi meitä kävelyretkellä linnaan, jonka kerrotaan olevan yksi maailman suurimmista linnarakennuksista. Linnassa oli todella tarkat turvatoimet, kaikki kävijät tarkastettiin ennen sisäänpääsyä, autojen alustat tutkittiin ja poliiseja parveili kaikkialla. Linnassa on tasavallan presidentin virka-asunto ja lippu salossa kertoi presidentin olleen paikalla. Liekö hänellä arvovaltaisia vieraita, jonka vuoksi turvallisuuteen kiinnitettiin normaalia enemmän huomiota.  


Puhutteleva juutalaiskortteli

Juutalainen hautausmaa

Kaikkein koskettavinta oli käydä Prahan juutalaiskorttelissa, jonka kuuluisin nähtävyys on vanha juutalainen hautausmaa. Siellä on jopa 12000 hautakiveä vieri vieressä. Hautausmaan vieressä on Pinkasin synagooga, jonka seiniin on tekstattu jopa 80 000 nimeä. Nämä ihmiset ovat joutuneet natsien vainon uhriksi ja joutuessaan keskitysleireille, suurin osa heistä lähti matkalle, jolta ei koskaan palannut. Lasten piirustukset saivat kyyneleet silmiin. Ne paljastivat sen, mitä kaikkea lapset olivat joutuneet keskitysleireillä näkemään.


Jazzinystävän paratiisi

Prahassa on valtava määrä pieniä jazzklubeja, joissa on lähes joka ilta elävää musiikkia. Konsertit alkavat klo 21 ja ovat jo sopivasti ohi 23 aikaan, joten aikataulunkin puolesta saimme oikein aimo annoksen musiikkia. Pöytä kannattaa varata etukäteen, jotta varmasti pääsee sisään ja saa hyvät paikat. Nämä kolme klubia saavat suosituksemme: Jazzklubi Ungelt, AghaRTHA Jazz Centrum ja Jazzrebublik.

Muutaman päivän aikana ehti nähdä paljon, mutta paljon jäi vielä nähtävääkin. Uskon, että tieni vie Prahaan toisenkin kerran.

Prahan ystäville hyvä sivusto on Prahan virallinen matkailuportaali.

Kiitos, että luit blogikirjoitukseni tältä maanantailta!

Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Eija Hartikainen says:

    Ihastuttavaa luettavaa. Olet aika uusi tuttavuus mulle. Vinkin sinusta sain lappilaisesta lehdestä. Ja mukavalta elo on tuntunut…..ja jatkamme näin?.

    1. says:

      Voi kiitos viestistäsi! Kiitos, että luit blogini, toivottavasti tapaan sinut joskus täällä uudelleen! T: Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *