Työ

Ajan paradoksi – keskittymiskyky kateissa?

”Jos viime tippaa ei olisi, niin paljon jäisi asioita tekemättä” – sanotaan.

Onko ihmisen persoonassa taipumus siihen, että joillakin on useammin kiire, kuin toisilla? Onko kiire ominaisuutena ujutettu jonkun ihmisen temperamenttiin? Tunnen ihmisen, joka osaa olla läsnä. Hän ei koskaan näytä kiirettään, ei puhu siitä muille, saati luettele tekemättömiä töitään. Hän istuu alas ja katsoo silmiin. Tunnen myös hänet, jolla on aina kiire. Hän yleensä juoksee ja on hengästynyt. Hänen on vaikea saattaa asioita loppuun ihan vain siksi, että on niin kiire. Väitän, että näillä kahdella ihmisellä on ihan yhtä paljon (tai vähän) asioita tekemättä. Tästä näkökulmasta kyse voisi olla ajankäytön hallinnasta, sitäkin taitoa voi harjoitella.

”Niin kiire ei voi olla, että jos tukka palaa, niin sitä ei ehtisi sammuttaa.” Tuntematon ajattelija.

Ryhdyin pohtimaan käsitystäni ajasta, kun katsoin erään Digivallankumouksen videon. Siellä opetettiin tekniikka, jolla voi tehostaa työtapoja. Yritän heti soveltaa oppeja omaan työhöni. Päätin, että aamulla ensimmäisenä tarttuisin kaikkein tärkeimpään asiaan. Teen tehokasta, keskeytymätöntä työtä 50 minuuttia, jonka jälkeen pidän 10 minuutin tauon. Tämän 50 minuutin aikana en kurki Facebookiin enkä sähköpostiin, vaan keskityn siihen, mitä teen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta harjoitus tekee mestarin!

Keskittymiskyky on tehokkaan työn tekemisen edellytys

Olin toki kuullut vastaavista tekniikoista aiemminkin, mutta tämä vaikutti kokeilemisen arvoiselta. Heräsin ajattelemaan sitä, mihin aika oikein karkaa. Kurkkaanko sähköpostiin liian usein? Menenkö käymään Facebookissa välillä? Mihin minun aikani kuluu? Onko sittenkin kyse vain keskittymiskyvystä? Tai sen puutteesta… Ymmärrän keskittymiskyvyn olevan tehokkaan työn tekemisen edellytys. Ehkä pitääkin keskittyä keskittymiskyvyn harjoittamiseen!

Nyt, kun olen aloittanut liiketoiminnan, ymmärrän olevani taitekohdassa, jossa on mahdollista luoda uusia toimintatapoja. Ei tarvitse muuttua, kun aloittaa kokonaan alusta. Minä olen saanut aloittaa puhtaalta pöydältä. Monet vain haaveilevat siitä. Että olisi vain puhdas pöytä ja voisi itse priorisoida, mikä on tärkeää.

Miten löytää työn tekemisen fokus? Miten keskittyä? Miten poistaa häiriötekijöitä? Miten vahvistaa motivaatiota ja löytää tietty kurinalaisuus keskittyä oikeisiin asioihin?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *