Keho

Aamulenkin ihmeitätekevä voima

Huomenta! Olen herännyt eloon. Olen voimistunut ja vahvistunut. Olen löytänyt liikunnan ilon ja tasapainoisen olon ja suurin yksittäinen asia, joka tähän on vaikuttanut, on aamulenkki.

Aamulenkki on minulle yhtä aikaa suuri ja pieni asia. Aloitin aamulenkit koronarajoitusten tultua voimaan maaliskuun puolivälissä ja siitä lähtien olen tehnyt vähintään kuusi aamulenkkiä viikossa. Asetin itselleni säännön, että työpäivien aamuina lähtisin lenkille ikään kuin työmatkan sijaan, viikonloppuina lenkeille ei olisi välttämättä tarvinnut mennä. Koska olo koheni silmissä heti lenkit aloitettuani, en malttanut jättää lenkkiä väliin viikonloppunakaan. Nyt takana on pitkä kesäloma ja sen jokaisena aamuna olen halunnut vaalia aamulenkki -aarrettani.

Aamulenkki on pikku juttu. Kynnys lähteä ulos on sitä pienempi, mitä lähempää tuttavuutta aamulenkin kanssa on tehnyt. Tärkeää on herätä ajoissa, laittaa jo illalla lenkkikamppeet valmiiksi ja vain astua kynnyksen yli. Aamu on minun omaa aikaani, kukaan ei kaipaa minua ennen seitsemää. Saan aistini auki, aamuinen luonto on niin kutsuva ja kaunis!

”Pisimmälle pääsee se, joka aloittaa alusta joka aamu”.

Jari Sarasvuo

Voimalauseeni on: ”Pisimmälle pääsee se, joka aloittaa alusta joka aamu”. Nyt en halua katkaista ketjua vaan jatkan uskollisesti aamulenkkien kanssa. Olen yhteensä tehnyt jo yli 130 aamulenkkiä, niistä on tullut tapa. Tuon hyvän tavan vaikutukset tuntuvat ja näkyvät kehossani. Maanantaisin sain aamulenkkikaveriksi Jari Sarasvuon, jonka nimeän yhdeksi tärkeimmistä valmentajista muutosmatkallani. Hän on antanut minulle ajattelemisen aihetta ja opettanut minulle paljon ”tavallisesta elämästä”. Siis elämästä, jossa hyvillä tavoilla ja arkisilla pienillä valinnoilla on lopulta käänteentekevä vaikutus ihmiselle.

Aamulenkki herätti myös kauan uinuneen liikuntakärpäsen, joka löysi luokseni ja puraisi minua toden teolla. Kevään aikana nautin Oulu-opiston live kahvakuulatunneista joka keskiviikko. Innostava Laura Ukonmaanaho veti niin mukavia treenejä, että innostuin myös lauantaiaamuisin tekemään lihaskunto -jumppaa. Kesällä olen 1-2 kertaa viikossa käynyt Värtön uimarannalla Euphoria Trainingin kahvakuulatunneilla – on ihan parasta pulahtaa kunnon treenin jälkeen Oulujokeen.

On muutosmatkallani ollut muitakin auttajia. Cambridge -valmentajani Aila on tsempannut minua onnistumisistani. Maaliskuun alussa painoni oli yli 85 kg, maltillisesti olen laihduttanut noin puoli kiloa viikossa aloittaen tasolta 3. Oleellista on ollut harjoitella syömistä niin, että lopulta löytyisi tapa elää ilman, että paino jatkuvasti nousisi. Olen erittäin hyvällä tiellä tämän harjoittelun kanssa. Kiirehän minulla ei ole minnekään. On vienyt reilut parikymmentä vuotta rakentaa vääristynyt maailmankuva, annan sen purkamiselle runsaasti aikaa samalla, kun päästän irti laihdutuskierteestä.

Olen kevään ja kesän muutosmatkallani saanut paljon oivalluksia, joista haluan taas blogata. Jos sinulla on joku muutosprojekti elämässäsi meneillään, saat vertaistukea minulta. Julkaisen uuden tekstin aina maanantaiaamuisin ja olen innoissani siitä! Tekstit ovat kevyitä, pieniä ajatuksia ja oivalluksia muutosmatkan varrelta.

Pitkä kesäloma on takana ja arki alkaa. Hieman haikeasti hyvästelen päättyvän loman, mutta kesä – se jatkuu vielä! Iloitkaamme siitä!

Kiitos sinulle, joka luit kirjoitukseni pitkän tauon jälkeen. Olet ihme, suuri ihme!

Harriet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

5 kommentti

 1. Hannele says:

  Ihana Harriet. Oot paras! Tsemppiä jatkoon.

  1. says:

   Voi kiitos! Olen niin odottanut, että ehtisimme tästä aiheesta jutella! Kiitos sinun kannustavasta tavastasi olla ja elää – olet yksi vahva tsemppari ihan vain olemalla oma itsesi. Esimerkiksi video, jonka teitte viime viikolla, antoi valtavasti voimaa ja motivaatiota! t. Harriet

 2. Paljon ajattelun aineksia, kiitos! Miten kuvailisit yleisellä tasolla ”vääristynyttä maailmankuvaa”?

 3. says:

  Hei Kata! Kiitos viestistäsi! Tarkoitan ”vääristyneellä maailmakuvalla” sitä, että jotakin on lähtökohtaisesti mennyt pieleen jo pitkällä aikavälillä siksi, että aina tietyn ajanjakson jälkeen paino lähtee nousemaan. Tästä pyrin nyt irti ja yritän löytää tasapainon liikkumiseeni ja syömiseeni. En ehkä ole hyväksynyt koskaan itseäni sellaisena kuin olen, vaikka ympäristöstäni en ole saanut sellaista viestiä. Tunnistan, että syöminen liittyy minulla kovasti tunteisiin. Kirjoittelen näistä asioista nyt viikoittain. Iloa sinulle juuri tähän hetkeen! T: Harriet

 4. Kata says:

  Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *