Koti

Lomalla ei missään

Nerokas slogan kunnalle ja tunturille: In the middle of nowhere! Sinne mekin suuntasimme lomalle, ei minnekään siis. Siltä myös tuntuu, että tarvitsen juuri nyt. Jotakin sellaista, ettei minua voi löytää eikä paikantaa. Melkein korvissa soi vanha iskelmä, jossa laulettiin: Se on jossain, jossain. Paikka rauhallinen. Se on jossain, jossain. Ja me löydämme sen.

Puolisoni isän perhe on asunut ”vanhan Sallan” alueella 30-luvulla. Tuo alue jäi rajan taakse, eikä sinne enää sodan jälkeen päässyt takaisin. Ukki muistelee, että hän on ollut 7-vuotias ja aloittanut kansakoulun silloin Sallassa, mutta sodan alkaessa koulu oli jäänyt kesken. Perhe oli välillä evakossa mm. Kittilässä ja sotien jälkeen he asettuivat asumaan Rovaniemelle. Tästä ajasta olen kertonut blogissani otsikolla Iloa ikä kaikki.

Taisin tulla oikeaan paikkaan hiihtämään myös siinä mielessä, että täältä kerrotaan löytyneen Suomen vanhimman suksen. Sallassa on hiihdetty aina. Tosin kuntoilun ja huvin vuoksi hiihtäminen on menneiden polvien aikaan ollut harvinaista, hiihtäminen on ollut tapa liikkua paikasta toiseen, sillä talvisin lunta on riittänyt aina. Hiihtokeskuksen varhainen historia alkaa jo 30-luvulta. Voin vain kuvitella, miten täällä ihmiset ovat ihmetelleet ensimmäisiä turisteja.

Ihminen on aina kaivannut omaa rauhaa. Sitä minäkin nyt haluan, olla rauhassa ilman aikatauluja, kokea vapautta ja nauttia luonnosta, levosta ja liikunnasta. Saapuessamme majapaikkaan kaikilla tuntuu olevan vielä levoton mieli. Tuntuu siltä, että vaikka ruumis on saapunut tänne ”In the middle of nowhere” tulee sielu riepu perässä. Eiköhän sekin sieltä kuitenkin perille löydä.

Ehkä viikko on pitkä aika olla paikallaan, pienessä kylässä, erämaiden kyljessä. Mutta jos haaveena onkin vain hiihtää, niin siihen arvelen täällä olevan upeat mahdollisuudet. Jään pohtimaan sitä, että jos olen täällä erämaassa kaukana kaikesta melusta ja hälystä ja sen sijaan ympärilläni on rauhallinen luonto ja taivas ilman valosaastetta, niin enkä juuri silloin ole juuri oikeassa paikassa? Kaiken keskellä!

Levollista viikkoa sinulle!

-Harriet

Lähde: Heikkilä, I & Sax, S. 2011. Sallan hiihtokeskuksen historia 1930-luvulta vuoteen 2010. Rovaniemen amk:n matkailun koulutusohjelman opinnäytetyö.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *