Koti

Pahe-elämän keskus

Kuva: Harriet Urponen

Mikä on jokaisen kodin keskeinen säilytyspaikka, joka kertoo paljon ihmisten elämästä? Viikonlopuksi sinne hankintaan ehkä hieman parempaa sisältöä, kun taas arkisin voidaan selviytyä hyvinkin yksinkertaisilla raaka-aineilla. Vastaus on tietysti jääkaappi.

Mitä sinun jääkaapissasi on juuri nyt? Onko siellä erivärisiä kasviksia? Millaisia leikkeleitä sieltä löydät? Kenties vähärasvaista kinkkua, vai kehtaatko tunnustaa, että HK:n sininen tai Gotler -makkara ovat herkkujasi? Entä mitä kätkevät sisäänsä kaapin oven erilaiset luukut? Oletko tietoinen avattujen lasipurkkien päiväyksistä tai siitä, mitä eriväriset ja -kokoiset muovirasiat pitävät sisällään?

Lapsuuden kotini on paikka, jossa jääkaapissa on herkkuja. Siellä on aina jotakin sellaista, jota tekee mieli napsia suuhunsa. Suolasiikaa tai kuivaalihaa. Äidin lihapullia tai poron kylmäsavupaistia. Ja miten se onkin niin – on aina ollut – että kun menen kotiin, siis ihan isän ja äidin luokse, minun on ihan pakko katsoa jääkaappiin. Silti jääkaappi on ihmisten kodeissa sellainen kaappi, ettei sinne sovi kurkistaa ilman aivan erityistä syytä. Vain erittäin lähteisen ihmisen jääkaappiin voi katsoa hyvällä omallatunnolla. Miksi? Koska jääkaappi kätkee sisäänsä salaisuuksia. Se on pahe-elämämme keskus.

Olet mitä syöt -ohjelmassa Pippa Laukka kurkistaa elämäntapamuutosta aloittavien ihmisten jääkaappiin. Sieltähän löytää yhdellä silmäyksellä oman ruokavalion ongelmakohdat, mutta tulemmeko pohtineeksi asiaa tätä kautta? Hetkellä, jolla saat päähäsi piinaavaan ajatuksen ”minulla tekisi mieli jotakin…” kurkistat luultavasti jääkaappiin. Näin minä ainakin teen. Ja jos muuta, niin nappaan palan juustoa.

Milloin viimeksi pesit jääkaappisi? Pesua suositellaan pari kertaa vuodessa, mutta miksi jääkaapin pesuun ryhtyminen on niin vaikeaa? Se on aikaa vievää hommaa, etenkin jos se on kovin täynnä. Jos jääkaappi on puhdas, on helpompi myös aloittaa suunnitelmallisempi ruokalistan teko perheelle. Itse pidän kovasti myös ”nyhjää tyhjästä” ruoanlaitosta. On mukava keksiä, mitä vain muutamasta raaka-aineesta saakaan tehtyä.  

Voisiko jääkaapista saada hyve-elämän keskuksen valitsemalla sinne sellaisia ruoka-aineita, joista voi tehdä hyvää ja herkullista, monipuolista kotiruokaa?

P.S. Katso Marttojen vinkit jääkaapin puhdistukseen täältä. (Linkki vie Martat.fi -sivustolle)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *