Keho

Nautitaan elämästä raakana, mitään lisäämättä, mitään poistamatta

Ansa. Ankea, ahdistava sana.Ansa1

Voi sitä raukkaa, joka siihen lankeaa. Henkka Hyppönen puhuu elämäämme vaikuttavista ansoista teoksessaan Nautitaan raakana. Itse asiassa tässä havahtumisoppaassaan hän kertoo myös siitä, miten ansoista voi vapautua.

1. Ennustamisen ansa

Kykymme havainnoida todellisuutta on rajallinen. Usein emme tiedä, mitä tapahtui, vaan ennustamme asioita. Olemme ihan varmoja, että todellisuudessa tapahtui jotakin, jota ei kuitenkaan tapahtunut. Liikenteessä olen jäänyt kiinni tähän ansaan lukuisia kertoja. Hermostun ihmiselle, joka ajaa liian hitaasti. Hyvä etten tööttää, kun hän ei lähde liikennevaloista heti, kun valo vaihtuu vihreäksi. Kun sitten ohitan hänet, näen ikäihmisen ratissa ja kiitän Luojaa, että hän ajaa varovasti.

2. Mielihyvän ansa viini

Ihminen haluaa koko ajan jotakin. Kun hänellä on nälkä tai jano, pääsee haluista eroon vain syömällä tai juomalla. Haluamme pelata varman päälle, haluamme voida hyvin ja meillä on kaikkea ihan liikaa. Joudumme koko ajan valitsemaan ja pelkäämme valintojemme seurauksia.

Ihminen on sosiaalinen olento, jolle on tärkeää kuulua johonkin. Epäsuosio missä tahansa ryhmässä saa voimaan huonosti. Nautinnoista jää meille muistijälki, mutta niin jää kivuistakin. Miksi en osaa valita lautaselleni oikeita asioita, vaikka tiedän, miten mahtava tunne on, kun on sopivan painoinen ja voi kehossaan hyvin? Todellisuudessa en kestä mielipahaa, jota joudun sietämään, jos pudotan painoa. Huokaus.

3. Ajatusten ansa

Ansa2Mitä tarkoittaa läsnäolo? Se on enemmän, kuin sitä, että on fyysisesti paikalla. Kun olen läsnä, tiedän ja tiedostan, mitä tapahtuu. Kuuntelen toista ja osaan asettua hänen asemaansa.

Aina silloin, kun ajattelemme, emme ole läsnä. Keskustellessamme jonkun ihmisen kanssa ja ajatellessamme muuta, olemme kaikkea muuta, kuin läsnä. Tosin emme kovin helposti voi lopettaa ajatuksiamme, vaikka keskittymistä hetkeen voi harjoitella. Silloin, kun ajattelemme, meillä on taipumusta olla tuolloin joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä. Negatiiviset ajatukset saavat meidät voimaan pahoin. Silti niitäkin kaikilla ihmisillä on.

Miten ansoista voi vapautua? Yksi keino on alkaa tietoisesti kiinnittää huomiota kiitollisuuden aiheisiin. Kiitolliset ihmiset jopa nukkuvat paremmin, tai ainakin kertovat nukkuvansa. Asioita, joita ei osaa kunnolla, voi harjoitella. Ihmiselle saattaa tehdä hyvää myös viettää aikaa hiljaisuudessa. Se lisää kykyämme olla läsnä, nauttia elämästä raakana. Ihmisen vaivoja voidaan lievittää nauttimalla elämästä raakana. Mitään lisäämättä, mitään poistamatta.

Kiitos, Henkka!

Lähde: Hyppönen, H. Nautitaan raakana elämä sellaisenaan, mitään lisäämättä, mitään poistamatta. 2011. Tammi. Helsinki.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

Saatat myös pitää...

3 kommentti

  1. Kirsi says:

    Tuo sana Kiitollinen, se täytyisi itsekin muistaa huomattavasti useammin..
    Elämän erilaiset ”Tunteet ja tuoksut,” vastoinkäymisineenkin, osaa jo tässä iässä (41) ottaa suolana ja sokerina. Elämä maistuu juuri tälläisenaan parhaalle<3
    Kiitos Harriet jälleen.

    1. says:

      Jotkut pitävät kirjaa asioista, joista ovat kiitollisia. Ehkä olisi hyvä tehdä itsekin niin, edes jonkin aikaa. Keräisi vaikkapa vihkoon asioita, joista on kiitollinen. Mukavaa viikkoa sinulle, Kirsi! t: Harriet

    2. says:

      Elämä maistuu. Onni on elää juuri tätä elämää! Sinun syksyysi iloa ja voimia! t. Harriet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *